Ostani doma
Roditeljstvo
Ortoped dr. Vlaić iz Klaićeve:
Pexels

Školske torbe znaju biti teške i neudobne za nošenje pa često vidimo kako se djeca pod njima krive

Mogu li neodgovarajuće i preteške školske torbe naštetiti djetetovoj kralježnici i držanju, upitali smo dr. Josipa Vlaića, specijalista ortopedije i uže specijalnosti iz dječje ortopedije pri Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

"Težina torbe djeteta treba biti prilagođena njegovoj konstituciji. Djeca gracilnije građe trebala bi imati lakše torbe od djece krupnije građe", kaže dr. Vlaić, a na upit može li preteška torba naškoditi djetetu dodaje: "Nema opasnosti za zdravu kralježnicu ako se nosi preteška torba. Kratkoročno, jedino što dijete može osjetiti je zamor kod nošenja torbe. U tim slučajevima težinu torbe treba prilagoditi djetetovim mogućnostima nošenja". 

U posljednje vrijeme popularne su torbe na kotačiće koje djeca vuku za sobom pa ne osjete njezinu težinu. No, treba li im dati prednost pred klasičnim torbama i na što obratiti pozornost kod izbora torbe?

"Ukoliko se radi o zdravom djetetu, bez posebnih poteškoća, svakako preporučam torbu koja se nosi na ramenima. Kod kupovine torbe roditelj treba obratiti pažnju da se torba može što bolje prilagoditi djetetu, odnosno da se težina pravilno rasporedi na ramena i kralježnicu kako bi se mogla nositi bez dodatnih poteškoća. Svakako torbu treba isprobati prije kupovine".

(FOTO: Pexels)

Još jedna stvar vrlo je bitna za pravilno držanje i zdravu kralježnicu. Riječ je o kutku za učenje. Dr. Vlaića smo pitali na što obratiti pozornost kada uređujemo mjesto na kojem će dijete provoditi puno vremena tijekom školske godine?

"Kada se uređuje prostor za učenje treba misliti na izvore svjetlosti, radni stol treba biti zadovoljavajuće osvijetljen, isto tako treba namjestiti pomagala na stolu kako bi ih dijete što bolje i uz što manje odmaka od ispravnog sjedenja moglo lagodno koristiti, a to znači podesti ekran računala u visini očiju, pobrinuti se da je stolac pravilne visine u odnosu na stol kako dijete ne bi krivilo kralježnicu dok sjedi.", završava dr. Vlaić.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!