Ostani doma
Roditeljstvo
Ortoped dr. Vlaić iz Klaićeve otkriva koji su najbolji sportovi za djecu s obzirom na njihov uzrast
www.profimedia.hr

Pitali smo stručnjaka jesu li kontaktni sportovi opasni za najmlađe i kako odabrati najbolji sport za dijete

Rekracija je poželjna, ustvari nužna, u svakoj životnoj dobi, a kako bismo usvojili sportske navike i održali kroz cijeli život želju za fizičkom aktivnosti, važno je već od malih nogu početi se baviti sportom.

No, kod izbora sportske aktivnosti za dijete, treba obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prije svega, voditi računa da je sport koji smo izabrali primjeren dječjem uzrastu jer ako nije, može doći do ozljeda i dugoročno štetnih posljedica za zdravlje. Bitno je i da je trener stručan.

Ortoped dr. Vlaić iz Klaićeve: "Nema opasnosti za zdravu kralježnicu ako se nosi preteška torba" 

Isto tako, ne treba dijete prisiljavati da se bavi nečim, ako to ne želi jer time stvaramo kontraefekt. Također, treba mu dozvoliti da se predomisli i nekoliko puta, odnosno da mijenja aktivnosti dok ne nađe onu koja ga veseli, što je u biti najvažnije. 

(FOTO: Pixabay)

Dr. Josipa Vlaića, specijalista ortopedije i uže specijalnosti iz dječje ortopedije pri Klinici za dječje bolesti u Zagrebu upitali smo na što obratiti pozornost pri izboru rekreacije za dijete i koji se sportovi se preporučuju s obzirom na dječji uzrast? 
  
"S obzirom na uzrast mogu se preporučiti različiti sportovi. Uglavnom sam za one kojima se djeca zaista žele baviti. Kod mlađih uzrasta je najbolje provoditi bazične sportove poput atletike, gimnastike, ritmike, plivanja pa čak i borilačkih sportova koji su dobri za razvoj koordinacije", navodi dr. Vlaić te dodaje kako su prethodno navedeni sportovi dobri i za prvašće, uz to da njima preporučuje i stolni tenis. "U kasnijim razredima djeca mogu ići i na kolektivne sportove poput nogometa, košarke, rukometa", kaže Vlaić. 

Znanstvenici otkrili razliku između beba rođenih carskim rezom i beba rođenih vaginalno

Na pitanje koliko su opasni kontaktni sportovi poput hokeja i boksa ili pak veslanja ortoped kaže kako niti jedan sport nije opasan ako je trener dovoljno educiran da upozori roditelje i djecu na moguće opasnosti, no ipak preporučuje da se s boksom i veslanjem pričeka, dok hokej mogu trenirati i mlađa djeca.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!