Ostani doma
Roditeljstvo
Djeca mogu razviti ozbiljne probleme u ponašanju, ako roditelji često rade jednu stvar
Thinkstock

Bezopasno laganje česta je metoda roditelja, ali čini puno više štete nego što mislimo

"Ako ne pospremiš sobu, doći će ti čudovište iz ormara", "Ako ne prestaneš jesti toliko pizze, pretvorit ćeš se u jednu." Ovakve laži i njima sliče tipični su roditeljski alat kad želimo ispraviti ponašanje djece. 

Iako su u pitanju bezbolne i bezopasne laži, zapravo možete učiniti dosta štete. Upravo su te dobronamjerne neistine posebno opasne. Nova studija objavljena u časopisu Journal of Experimental Child Psychology tvrdi da laganje djeci može potaknuti loše društvene navike.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

(FOTO: Thinkstock)

Znanstvenici su analizirali 279 odraslih osoba i njihova sjećanja o tome koliko su im njihovi roditelji lagali te koliko oni danas lažu u odrasloj dobi te druge društvene navike. Naime, stručnjaci su utvrdili da osobe kojima se više lagalo i same danas govore više neistina. 

Osim toga, teže su se nosili s društvenim promjenama: istraživanje je dokazalo da su skloniji manipuliranju, osjećaju srama i krivnje te sebičnosti.

"Laganje u roditeljstvu može se činiti kao dobar način da se uštedi vrijeme, pogotovo kad je u pitanju nešto što je komplicirano za objasniti djetetu", otkrio je u izjavi profesor Peipei Setoh sa Sveučilištu u Singapuru koji je ujedno jedan od glavnih autora studije.

(FOTO: Thinkstock)

"Kad roditelji kažu djeci da je važno biti iskren, a u isto vrijeme pokazuju neiskrenost, to može poslati konfliktnu poruku djeci. Laganje tako uništava povjerenje i potiče laži kod mališana", dodao je.

Tu problemi ne staju. Naime, moguće je da djeca teže razvijaju osjećaj autonomije i vrijednosti. 

Umjesto da lažemo, Setoh predlaže da "uvažimo osjećaje djece i damo im informaciju kako bi znala što očekivati, ali i da im ponudimo problem i rješenje zajedno."

Primjerice, ako malo dijete pita otkud dolaze djeca, ne morate biti detaljni. Možete reći da bebe rastu u majčinom trbuhu dok nisu spremne za to da se rode. Dovoljno je djetetu dati dio pravih informacija na jednostavan način kako bi brzo shvatili o čemu se radi.

Ako želite potaknuti dijete da pospremi igračke, objasnite mu kako će njegova soba izgledati s pregršt igračaka na podu i dodajte kako se onda zbilja neće imati gdje više igrati.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!