Ostani doma
Roditeljstvo
Mentalno snažna djeca imaju roditelje koji odbijaju raditi ovih 10 stvari
www.pixabay.com

Kazna znači da djeca moraju patiti jer su nešto napravila loše, a disciplina znači da ih učite kako da budu bolji u budućnosti

Odgojiti mentalno snažno dijete ne znači da neće plakati ili neće pogriješiti. Mentalna snaga ne znači se trebaju suzbijati osjećaji. Naprotiv, radi se nečem potpuno suprotnom, piše psihoterapeutkinja Amy Morin za Inc. Jaka mentalna snaga pomaže djeci da ostvare svoj potencijal u životu. Međutim, kako biste odgojili takvo dijete treba izbjeći neke zamke u odgoju. U svojoj knjizi "13 Things Mentally Strong Parents Don't Do" Morin objašnjava koje zamke u roditeljstvu treba izbjegavati: 

1. Mentalitet žrtve

Loši rezultati na testu ili u nogometnoj utakmici ne čine od djeteta žrtvu. Odbacivanje, neuspjeh i nepravednost su dio života. Nemojte sudjelovati u dječjim žalopojkama, naučite ih da kako su god teške okolnosti oko njih, uvijek mogu pozitivno djelovati.

2. Neka djeca ne budu u centru pažnje

Ako se vaš cijeli život vrti oko djece, oni će odrasti misleći da bi to trebali raditi svi oko njih. S tim načinom razmišljanja neće stići daleko u životu. Naučite svoju djecu da se usredotoče na ono što imaju ponuditi svijetu, a ne na ono što od njega mogu dobiti.

3. Nemojte dopustiti da strah određuje njihove izbore

Iako vas čuvanje djeteta od svijeta može zaštititi od problema, igranje na sigurno uči djecu da uvijek moraju izbjegavati strah. Pokažite djeci da je najbolji način za pobijediti strah kada se suoče s njim i odgojite hrabro dijete koje će izaći iz svoje komforne zone.

(Foto: Pixabay.com)

4. Roditeljstvo bez krivnje

Pokažite svojoj djeci da iako se ponekad osjećate krivima, a to čine i svi dobri roditelji, nećete dopustiti da vam se neugodne emocije nađu na putu donošenja mudrih odluka. Također baš zbog toga dijete nikome neće moći reći "ne" jer će se osjećati krivo.

5. Dječja moć nad roditeljima

Ako djeca određuju što će se jesti za večeru ili gdje će obitelj ljetovati postaju moćna iako još nisu dovoljno razvijena da bi se nosila s tolikim odukama. Ako se prema djeci ponašate kao prema jednakima ili šefuju zapravo im oduzimate mentalnu snagu. Dajte svojoj djeci priliku da nauče slušati naredbe, slušaju stvari koje ne žele čuti i darade stvari koje ne žele raditi. Omogućite svojoj djeci da donose jednostavne odluke uz održavanje jasne obiteljske hijerarhije.

6. Očekivanje savršenstva

Očekivati od djece da dobro rade stvari je zdravo. Ali očekivanje da budu savršeni, obit će vam se od glavu. Naučite djecu da je normalno da ne uspiju i da neće biti sjajni u svemu što rade. Djeca koja žele biti najbolja verzija sebe, umjesto da budu najbolja u svemu, neće svoju vrijednost mjeriti prema drugima.

7. Zaštita od boli

Osjećaji koji bole, tuga i tjeskoba dio su života. Ako djeci pustite da osjete bolne stvari dajete im priliku da vježbaju neugodu. Osigurajte djeci vodstvo i podršku kada se trebaju nositi s boli tako da mogu razviti sposobnost da nose u životu s neizbježnim teškoćama.

8. Disciplina i kazna

Kazna znači da djeca moraju patiti jer su nešto napravila krivo. Disciplina znači da ih učite kako da budu bolji u budućnosti. Odgajanje djeteta koje se boji "upasti u nevolju" nije isto što i dijete koje želi napraviti dobar izbor. Koristite posljedice koje pomažu djetetu da razvije samodisciplinu koja mu je potrebna kako bi radilo dobre izbore u životu.

(Foto: Thinkstock)

9. Vrijednosti su važne

Mnogi roditelji nemaju vremena za održavanje važnih vrijednosti u obiteljskom životu. Obično su uvučeni u svakodnevni kaos tako da ponekad zaborave vidjeti veću sliku. 

10. Dječje izbjegavanje odgovornosti

Dopuštanje djetetu da izbjegava zadatke i obveze nakon škole može biti vrlo lagano. Ipak želite da vaše dijete ima lijepo djetinjstvo. Ali djeca koja obavljaju dužnosti u skladu s godinama nisu preopterećena. Umjesto toga, oni razvijaju mentalnu snagu koja im je potrebna da postanu odgovorni građani.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!