Ostani doma
Roditeljstvo
Zašto stručnjaci žele da odgojite ljubazno i neovisno dijete?
www.pixabay.com

Trendovi u stilovima roditeljstva mijenjaju se s generacijama. Danas? Većina stručnjaka smatra da treba odgojiti emaptično i neovisno dijete

Sve ovo dolazi kao oštar odmak od "helikopter roditeljstva" koje su posljednjih godina roditelji prakticirali. Naziv "helikopter roditeljstvo" nastao je 1990. i stvorili su ga stručnjaci za roditeljstvo Foster Cline i Jim Fay. Ovaj način odgoja nastao je kao i sve s roditeljstvom - iz dobrih roditeljskih namjera. No polako su stručnjaci shvatili da bi to moglo naškoditi djeci u budućnosti.

Istraživanje objavljeno u časopisu Developmental Psychology pokazalo je kako to utječe na djecu. Tijekom odrastanja manje su sposobni nositi se sa svojim emocijama, a imaju veću šansu za burnout tijekom fakulteta.

"Djeci se ne daju alati pomoću kojih će uspjeti sami, a kako odrastaju vidimo ishode - povećane probleme s mentalnim zdravljem i loše suočavanje. Anksioznost je dio ove generacije", kaže klinički psiholog Bobbi Wegner za Mindbody Green.

Došlo je vrijeme za ljubaznost i neovisnost

Mnogi su stručnjaci počeli isticati koliko je neovisnost važna i potrebna. "Ovi roditelji misle da rade najbolje za svoju djecu, ali ne rade to. Možete ih podržati, kao da držite skelu, ali djeca moraju raditi stvari. Postoje roditelji koji misle: 'ja sam odrasla osoba, znam najbolje, već sam prošao to pa znam kako ću to učiniti lakše i učinkovitije. Zašto ne?'. Međutim, tako ne osnažujete svoje dijete", kaže Esther Wojcicki. Djeca koja su aktivna imaju manje stresa, jačaju razvoj mozga, kreativno razmišljanje, rješavaju probleme i imaju više samopouzdanja.

(Foto: Pexels)

"Ovo nije razgovor o 'dobrim starim vremenima', nego postoje stvarna istraživanja koja pokazuju da je ovakav odgoj dobar za djecu", kaže psiholog Nicole Beurkens. 

"Pretjerano naglašavanje pojedinačnog postignuća može uzrokovati deficit brižnosti, ali mi zapravo ne moramo birati između to dvoje. U stvari, podučavanje djece da brinu o drugima možda je najbolji način da se pripreme za uspješan i ispunjen život", kažu Adam i Allison Sweet Grant.

Reci što misliš!