Ostani doma
Roditeljstvo
Pitali smo pedijatricu Lesar: Što učiniti kada dijete ima gripu?
www.profimedia.hr

Gripa se treba preležati, to je najbitnije, no kako prisiliti dijete da miruje?

U sezoni gripe i prehlade izuzetno je bitno povećati mjere opreza kako bismo rizik od zaraze sveli na minimum. Trebalo bi češće prati ruke, izbjegavati dodirivati oči, usta i nos, dovoljno spavati, jesti kvalitetno i redovito vježbati. To vrijedi za sve članove obitelji. 

No, što ako usprkos svemu tome dijete ipak oboli od gripe? Koje mjere poduzeti i kada otići liječniku pitali smo pedijatricu Tatjanu Lesar iz Poliklinike za djecu sv. Helena. 

Kako uopće razlikovati gripu od prehlade? 

Simptomi su vrlo slični: visoka temperatura, glavobolja, bol u mišićima, kašalj, zatvor, curenje iz nosa i bolno grlo. Jedina razlika je ta što su kod gripe jači. 

Liječnici savjetuju roditeljima da vode računa o hidraciji djeteta. Zbog temperature i curenja nosa tijelo gubi puno tekućine. te je neophodno nadoknaditi je. Ne brinite ako dijete nema teka, vratit će mu se kad ojača. Ako je temperatura visoka treba ju skidati lijekovima. 

Kada se zabrinuti?

Ako se simptomi pogoršaju, dijete počne plitko disati, a temperatura nastavi rasti, obavezno posjetite liječnika. 

Koliko dugo traje gripa kod djece?

Većini mališana gripa prođe za četri dana, no opća je preporuka da ostanu kući dok barem jedan dan nemaju povišenu temperaturu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!