Ostani doma
Roditeljstvo
Način na koji se mama i tata vole određuje život djeteta
Pexels

'U ovoj smo studiji vidjeli da emocionalna povezanost roditelja utječe na djecu toliko jako da oblikuje njihovu budućnost', kažu znanstvenici

Kada dobiju djecu roditelji često zanemare vlastiti odnos i dovedu ga do ruba, a nerijetko i do propasti. Nedavna studija pokazala je da roditeljski odnos uvelike utječe na budućnost djece, odnosno određuje njihov život.

Djeca koja su odrasla uz roditelje koji su se voljeli dulje su ostajala u školi, odnosno nisu napuštala školovanje i kasnije su stupala u brakove, od djece čiji su roditelji živjeli u nesretnim brakovima, zaključak je istraživanja provedenog na Sveučilištu Michigan i Sveučilištu McGill u Quebecui objavljenog u časopisu Demography.

"U ovoj smo studiji vidjeli da emocionalna povezanost roditelja utječe na djecu toliko jako da oblikuje njihovu budućnost", objašnjava za Science Daily koautor William Axinn.

(FOTO: Pexels)

Znanstvenici su koristili podatke prikupljane od 1995.godine u Nepalu. Intervjuirali su parove u više od 150 naselja u okrugu Chitwan. Pitali su ih koliko vole svog supruga ili suprugu, a moglo se izabrati između četiri odgovora: Jako puno, umjereno, malo ili uopće. Anketa je bila anonimna. Nakon toga, znanstvenici su punih 12 godina pratili odrastanje djece anketiranih parova i otkrili da su djeca roditelja koji se vole jako puno ili umjereno dulje ostajala u školi i kasnije stupala u brak.

"Obitelj nije samo jedna od institucija poput škole ili tvrtke. Obitelj je mjesto gdje su živi osjećaji, emocije. Njegovanje ljubavi i pokazivanje osjećaja imaju veliki pozitivan utjecaj na život djece", dodaje  za isti portal autorica studije Sarah Brauner-Otto.

Idući korak je otkriti zašto roditeljska ljubav na ovaj način djeluje na djecu. Znanstvenici pretpostavljaju da, ako se roditelji vole, više ulažu u svoju djecu, što vodi do toga da ona dulje ostaju u obrazovnom sustavu.

Drugo objašnjenje je to da ako djeca žive u sretnim obiteljima u kojima se roditelji vole, neće požuriti s vjenčanjem jer nemaju razloga za bijeg. Mnogi mladi se žene kako bi se maknuli iz roditeljskog doma. Isto tako, ako su roditelji sretni, djeca imaju dobar primjer, i dok ne nađu pravu osobu za sebe ne ulaze u brak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!