Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Prvi slučaj na svijetu: beba rođena sa sedam izraslih zuba!
Thinkstock

Doktor je bio šokiran kad je ustima novorođenog dječaka pronašao sedam zuba i vjeruje da je to prvi takav slučaj na svijetu

Mali Prayan Sharma rođen je s sedam zuba na svojim donjim desnima, 30. lipnja u Ahmedabadu, Gujaratu u zapadnoj Indiji. 31-godišnja Nikita Sharma i 31-godišnji Harish Sharma, nisu primijetili zube dok njihov prvi sin nije napunio deset dana.  

"Čim se rodio, premješten je u jedinicu intenzivne njege zbog infekcije, tako da moja supruga nije mogla dojiti", rekao je Harish, a prenosi The Sun. "Kad smo se napokon ujedinili, žena ga je probala dojiti i primijetila je da ima nešto u ustima."

U tom trenutku sigurno nije pomislila da je to sedam izraslih zubića. "Bili smo potpuno iznenađeni, nismo znali da se dijete može roditi s jednim zubom, a kamoli sa sedam", rekao je Harish.

Dr. Meet Ramatri, dječji stomatolog, izjavio je da nema posebnog razloga zašto se novorođenče rodi s zubima. "Mislim da je ovo prvi takav slučaj, rijetkost je da se bebe rađaju s jednim zubom, ali nikad sa sedam zubi. Zubi su morali biti uklonjeni kako bi se izbjegao rizik od gutanja ili gušenja djeteta."

Postupak vađenja zubiju je proveden pod lokalnom anestezijom jer je Prayan premlad da bi dobio pravu anesteziju. Obavljene su dvije operacije tijekom tri dana u dva odvojena posjeta. Prvom operacijom izvađena su četiri zuba, a zatim preostala tri tijekom druge operacije.

Natalni zubi su zubi koji su prisutni pri rođenju, to jest zubi koji niknu preuranjeno. Najčešće nisu povezani s nekim medicinskim stanjem, ali ponekad pothranjenost tijekom trudnoće može biti mogući faktor rizika, uz određene medicinske ili genetske uvjete. Zubi se trebaju izvaditi zbog mogućnosti da padnu pa dolazi do rizika da ih dijete proguta i uguši se.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!