Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Pet čudnih i 'zabrinjavajućih' stvari koje vaše beba radi - i potpuno su normalne
Thinkstock

Postoji toliko mnogo činjenica o trudnoći i bebama koje buduće ili nove mame mogu zapamtiti. Bebe će vas uvijek uspjeti iznenaditi

Donosimo vam pet stvari koje novorođenčad radi, a ako ste postali roditelj prvi put, mogle bi vas iznenaditi. Nemojte brinuti, sasvim su normalne:

1. Lagano gledaju u križ

Vaša beba je najslađe i najpametnije biće na ovom svijetu! Ali, u malo objektivnijim trenucima možda ćete primijetiti da joj oči idu lagano u križ. Ne brinite - to je normalno. "Normalno je da beba gleda lagano u križ u prvim mjesecima života i to se ispravi do kraja prve godine", napisao je ugledni pedijatar dr. William Sears u kolumni za Parenting.

2. Ljuskavo vlasište

Nalik je ekstremnom perutanju s ljuskavim 'krpicama' kože na glavi, i uobičajena je pojava kod dojenčadi. Iako može izgledati neugodno - i može doći čak i do obrva - nema potrebe za previše brige.

3. Eksplozivna, zelena kakica

Slatka guza vaše bebe sposobna je za 'grozne' stvari. Stolica novorođenčadi može zaista varirati: od tekućeg stanja do 'paste'. Stolica novorođenčadi je i u raznim bojama: od zelene i žute do svijetlosmeđe. Prvi rad crijeva, mekonij, katranast je i crn pa se nemojte iznenaditi. 

(FOTO: Thinkstock)

4. Akne kod beba

Povezujemo dojenčad s mekom kožom, ali istina je da to nije slučaj kod mnogo novorođenčadi i puno beba razviju akne u prvom mjesecu života. Obično akne kod beba izgledaju kao male, crvene bubuljice na obrazu, nosu ili čelu, ali mogu biti i bijele boje. Lice vaše bebe trebalo bi se očistiti u roku od tri do četiri mjeseca, ne ostavljajući ožiljke.

5. Otečeni privatni dijelovi i neobičan iscjedak

Mnoge bebe, i dječaci i djevojčice, rođeni su s natečenim genitalijama. "Vaša beba rođena je s dodatnom tekućinom u tijelu, a to se skuplja u genitalijama, uzrokujući oteknute stidne usnice kod djevojčica ili natečeni skrotum kod dječaka", kaže BabyCenter. 'Otekline' bi trebale splasnuti nakon nekoliko dana, kad beba počne gubiti taj višak tekućine. Ako ne prestane, i popraćeno je crvenilom i boli, javite se svom pedijatru.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!