Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Vjerni prijatelji: ako beba odrasta s psom, to ju štiti od mnogih čestih bolesti
Thinkstock

Rezultati dviju studija sugeriraju da psi mogu igrati zaštitnu ulogu tijekom prvih deset godina djetinjstva, čak i kad su djeca alergična na pse

Ako ste imali psa prije nego je beba došla, to vas uči strpljenju, obavezama i brizi od drugom živom biću. No, to nije sve.  Psi bi mogli zaštititi djecu od ekcema i astme, prema dvjema novim studijama koje će biti predstavljene ovaj tjedan na američkom College of Allergy, Asthma i Immunology.

Rezultati sugeriraju da psi mogu igrati zaštitnu ulogu tijekom prvih deset godina djetinjstva, čak i kada su djeca alergična na pse

"Iako se ekcem obično javlja kod dojenčadi, mnogi ljudi ne znaju da postoji napredak od ekcema do alergija na hranu na nosne alergije i astmu", napisao je u priopćenju Gagandeep Cheema, alergolog i autor jedne od dvije studije. "Željeli smo znati postoji li zaštitni učinak koji pas 'daje', a može usporiti taj napredak."  

Prijašnja istraživanja pokazala su da odrastanje s psima može smanjiti rizik za dijete kad govorimo o alergijama i pretilosti. Druga istraživanja pokazala su da psi mogu zaštititi djecu od prehlada i infekcija uha. Postoji čak i dokaz da psi mogu pomoći u vizualnom razvoju bebe, jer uz njih uče razlikovati ljudska i životinjska lica. 

Cheema i njegove kolege proučavali su 782 majki i njihove djece, koji su bili izloženi jednom ili više psa u zatvorenom prostoru barem jedan sat dnevno tijekom trudnoće. Rezultati su otkrili da je majčina izloženost psima prije rođenja bila znatno povezana s nižim rizikom od ekcema do trenutka kada je njezino dijete navršilo dvije godine, ali da su se zaštitni učinci izgleda 'istrošili' kad je dijete navršilo deset godina.

Za drugu studiju, istraživači su analizirali učinke izloženosti pasa na 180 djece koja su već imala dijagnozu astme. Podijelili su djecu u dvije skupine. Prva skupina bila je izložena alergenu koji utječe na djecu koja su alergična na pse. Druga grupa bila je izložena drugim psećim elementima, poput bakterija koje psi često nose. Rezultati su pokazali da bakterije psa smanjuju simptome astme, ali da su alergeni psa samo pogoršali stvari.

"Čini se da postoji štetni učinak izloženosti alergenu", izjavio je koautor studije Po-Yang Tsou sa Sveučilišta Johns Hopkins. "Izloženost alergenima psa ostaje glavna briga za djecu koja su alergična na pse". Potiče se poduzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti, kao što su redovito pranje dječjih ruku, zabranak ulaska psima u spavaću sobu i redovito kupanje kako bi se alergeni smanjili.

Oba autora priznaju da nisu sigurni zašto bi psi imali zaštitni učinak kada je u pitanju alergija i astma kod djece, ali istraživanja sugeriraju da je vrijeme da svom djetetu nabavite psa. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!