Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Prvih pola godine s bebom: savjeti za lakše snalaženje
novorođenče

Prvi dani s bebicom znaju biti stresni, no nekoliko savjeta olakšat će vam snalaženje s novim članom obitelji

Kada dobijete dijete, više ne možete brzinski planirati odlaske u grad, kave s prijateljicama, kasnonoćna pića i duge šetnje s partnerom. Ne sjećate se kada ste zadnji put otišli na spoj sa svojim dragim. Sve se svodi na uspavljivanje malenog anđela, mijenjanje pelena, presvlačenje, dojenje, davanje dohrane, odlazak pedijatru. 

Proći ćete kroz blaženstvo, brigu, umor i spokoj

Nećete stići redovno speglati robu, pospremiti ormare, obavljati svakodnevne poslove, našminkati se, otići u shoopping bez žurbe. Sve to nije teško jer skupa uživate u kreativnom neredu, manjku vremena i organizacijskih sposobnosti. 

Kada postanete roditelj, imate mnogo pitanja i dilema. Ne znate držite li dobro glavu svojoj bebi, treba li spavati na leđima ili na strani, ne znate koja igračka bi za nju bila prikladna… jednostavno za sve što činite, niste sigurni jeste li ispravno postupili ili ne. 

Nagli dolazak djeteta može biti šok i osjećaji koje ste očekivali često su gurnuti u drugi plan zbog iscrpljenosti i olakšanja. Neke se mame zaljube u svoju bebu na prvi pogled, no to nije uvijek slučaj. Vaša je beba ustvari još uvijek stranac i povezivanje se može događati polako. 

Savjeti za lakše snalaženje

Nije dobro kupati bebu svaki dan jer voda isušuje nježnu kožu. Tri do četiri kupke tjedno bit će dovoljne, ali dobro je svakoga dana isprati bebine ruke, lice i stražnjicu vatom namočenom u ohlađenu prokuhanu vodu.

Stavljanje bebice na spavanje posve ovisi o vama. Neke mame vole stavljati bebe na spavanje u 19 sati kako bi stvorile određenu rutinu. Neke pak radije drže bebu uza se sve dok i same ne pođu na počinak. Imajte na umu da novorođenče ne možete razmaziti. Ono ne manipulira vama niti vas pokušava prevariti svojim plakanjem. Sadašnji raspored nije obrazac kojeg ćete se morati držati cijeli život. U prvim danima prihvatite sve ponude za pomoć. Ako vam tko predloži da skuha ručak ili obavi kupovinu, ne budite preponosni prihvatiti ponudu.

Držanje bebe nije znanstvena fantastika. Beba će vam odmah dati do znanja ako joj je neudobno ili se osjeća nesigurno. Glavica joj uvijek mora biti dobro poduprta. Jedan je način da je podignete držeći je ispod ručica i podupirući joj stražnji dio glave prstima, a zatim okrenete tako da vam leži u naručju, glavicom u udubini lakta. Također, možete nasloniti bebinu glavu na svoje rame i držati joj guzu jednom rukom dok drugom podupirete gornji dio leđa.

Foto: (Pixabay)

 

Evo statistike koliko sati ćete utrošiti na vrijeme s bebicom:

Majke će u godinu dana izgubiti 45 sati sna zbog neprospavanih noći pored svoje novorođenčadi.

Mobitelom ćete 276 puta uslikati vašu bebu kroz prvu godinu života. 

Do kraja godine 715 puta ćete staviti veš na pranje. 

120 sati godišnje ćete mijenjati pelene.

60 dana čekat ćete na prvi bebin osmijeh. Jednom kada se nauče smijati, bebe će se dnevno nasmiješiti 300 puta.

I dok se bebe smiju, mame znaju zaplakati…zbog umora, sreće ili nesklada hormona i to čak 150 puta u prvoj godini bebinog života.

Do bebinog prvog rođendana provest ćete najviše vremena upravo gledajući ju kako raste i radi prve korake. Pritom ćete puno puta suprugu reći kako se sami možete s time nositi.  

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!