Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Pas i beba u stanu: treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca?
Thinkstock

Djeca koja imaju psa, više su socijalna, druželjubiva, odgovorna i fizički zdrava. Pas rješava problem usamljenosti, hiperaktivnosti i lošeg vladanja

Ukoliko imate psa u kući, dijete morate postepeno privikavati na suživot s kućnim ljubimcem. Recite mu da pas ima osjećaje i pripazite na njega dok mu se približava. 

Djeca do druge godine neće razlikovati psa od igračke. Povlačit će ga za rep i uši. Pas će možda biti znatiželjan, poželjet će se igrati i nesvjesno bi mogao srušiti dijete. Morate izbjeći neželjene ljubomorne ispade vašeg psa. Psu ne smijete dozvoliti da liže, grize i njuši bebinu flašicu, robu i igračke.

Ako dojite, psa premjestite u drugu prostoriju. Dijete može biti alergično na pseću dlaku, a može se razboljeti od nekog virusa kojeg prenosi pas.  Budući da psi reagiraju instinktivno, dovoljna je sekunda da pas ‘iz čistog mira’ ugrize dijete. U sedam od deset napada pasa od kojih je posljedica bila smrt, žrtve su bile bebe, a pas je bio njihov član obitelji. No, za takve slučajeve krivci su bili lakovjerni roditelji koji su bezuvjetno vjerovali psu i učinili kardinalnu pogrešku. Psi su baš kao i djeca i ponekad igru shvate preozbiljno. Donosimo pozitivne činjenice kada su dijete i pas u istoj kući: 

1. Vrijeme u prirodi

Obitelji s psima više vremena provode na zraku koje godi i djeci. Sunce, priroda, šetnja i opuštanje svakako je zdravija opcija od provođenja vikenda kada ste "zarobljeni" u stanu. Dijete će se umoriti na zraku i neće biti nervozno.  

2. Zdravija beba

I dok sigurno postoje situacije u kojima je bolje odvojiti životinju i bebu, dobro je znati zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Microbiome koji kaže da krzneni prijatelji (a pogotovo psi) pružaju zdravstvene prednosti za trudnicu, a nastavljaju se i do ranog djetinjstva djeteta. Te prednosti su: manja vjerojatnost od alergija, pretilosti, čak i raka. 

3.  Disciplina, odgovornost

Djeca razvijaju osjećaj za brigu prema drugima. Djeca će se tijekom odrastanja brinuti za psa, pas će ih slušati i razvijat će prijateljski odnos

4. Zadovoljstvo

Djeca su samopouzdana kada ih roditelji pohvale da se znaju brinuti za psa. Pas im donosi smirenost, ljubav, povezivanje. Djeca neće biti razdražljiva ni sama. Lakše će se prilagoditi društvu i s manje straha će pristupati vršnjacima. 

5. Biti će psihički i fizički zdraviji

Djeca će imati maju kilažu jer će se uključiti u aktivnosti sa psom. Bit će socijalna, sretna, energičnija, steći će više kondicije i razvit će pohvalne navike. 

Pročitajte još:    

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!