Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Rizik od 'smrti u kolijevci' povećan zbog rijetke genetske mutacije
Thinkstock

Studija objavljena u stručnom časopisu Lancet prvi put iznosi mogućnost povezanosti SIDS-a - jednog od vodećih uzroka smrti dojenčadi - s genetskom mutacijom

Rizik od "smrti u kolijevci" ili sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) može biti povećan zbog rijetke genetske mutacije koja pogađa mišiće za disanje, izjavili su znanstvenici.

Studija, objavljena u stručnom časopisu Lancet, prvi put iznosi mogućnost povezanosti SIDS-a - jednog od vodećih uzroka smrti dojenčadi - s genetskom mutacijom. 

Studiju su proveli znanstvenici u Britaniji i SAD-u, a bila je usredotočena na gen SCN4A za koji se vjeruje da ima važnu ulogu u razjašnjavanju SIDS-a.

Mutacije tog gena ima manje od pet ljudi na 100.000 osoba.

(FOTO: Thinkstock)

U studiji kojom je obuhvaćeno 278 djece koja su umrla od SIDS-a, znanstvenici su otkrili četiri slučaja mutacije, dok u kontrolnoj skupini od 729 zdrave djece nije nađen nijedan slučaj mutacije.

"Naša studija je prva koja povezuje genetski uzrok slabijih respiratornih mišića sa SIDS-om i sugerira da bi geni koji kontroliraju funkciju mišića za disanje mogli biti važni u tom slučaju", izjavio je profesor Michael Hanna iz MRC Centra za neuromišićne bolesti pri University Collegeu u Londonu.

"Međutim, bit će potrebno još istraživanja kako bi se potvrdila i u potunosti shvatila ta veza", rekao je Hanna, jedan od autora studije.

SIDS predstavlja neobjašnjivu smrt naizgled zdravog djeteta unutar prve godine života, a obično pogađa bebe u dobi između dva i četiri mjeseca.

U Velikoj Britaniji godišnje je 300 takvih smrti, dok je u SAD-u 2400.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!