Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Vlažne maramice povećavaju rizik od alergija kod beba, prestanite ih koristiti
Thinkstock

Znanstvenica poručuje svim roditeljima da prestanu korsititi vlažne maramice i vrate se staroj higijenskoj metodi sapuna i vode

Vlažne maramice koje su dobrodošla pomoć mamama male djece, imaju negativnu stranu. Američki znanstvenici tvrde da izazivaju alergije kod mališana jer uništavaju zaštitni sloj kože  te ona postaje osjetljivija na kemikalije.

"Ovo je okidač za nastanak alergija na hranu, ali i veliki korak u našem razumijevanju nastanka alergija", objašnjava autorica studije Joan Cook-Mills, profesorica imunologije na Sveučilištu Northwestern.

(FOTO: Thinkstock)

Do ovog otkrića znanstvenic sudošlki provodeći pokuse na miševima. Prije no što su im dali hranu koja je alergen (jaja ili kikiriki), na kožu su im stavili lauril sulfat, sapun koji se nalazi u vlažnim amramicama. Ispostavilo se da se alergijiski osip razvio na mjestima koja su bila izložena sapunu. 

"Smanjite izloženost bebine kože kemikalijama koje izazivaju alergije tako što ćete oprati ruke prije kontakta s bebom i ograničiti uporabu vlažnih maramica na bebinoj koži. Jednostavno isperite sapun vodom kako smo to prije radili", poručuje svim roditeljima profesorica Cook-Milles. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!