Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Prvo kupanje bebe: kada i kako prvi put okupati novorođenče
Thinkstock

Prvo kupanje bebe, osobito ako ste prvi put roditelji, izgleda kao nimalo lagan zadatak. Ali ne bojte se, ako se dobro pripremite, sve će biti u redu

Prvo kupanje bebe može biti izuzetno stresno za roditelje - beba je mokra i skliska, nježna i nije ju jednostavno držati u rukama. Uz to treba voditi računa o temperaturi vode, temperaturi prostorije u kojoj se nalazite te biti brz u pranju djeteta kako biste ga što prije umotali u ručnik i zagrijali. 

Kako bismo vam olakšali te prve trenutke u vodi i sačuvali vam živce,  donosimo vodič u 10 koraka za prvo kupanje bebe.

1. Kada prvi put okupati bebu?

Čut ćete razne savjete - da treba čekati najmanje tjedan dana pa čak i mjesec da biste prvi put okupali bebu. Jedino što je važno ovdje je da otpadne pupkovina - tada je vaša beba spremna za prvu kupku. 

2. U čemu kupati bebu

U prvih nekoliko tjedana bebina života najbolje je koristiti skroz malenu kadicu koju ćete staviti na kuhinjski stol (bit će vam najednostavnije rukovati s bebom).

3. Što sve pripremiti za prvo kupanje bebe

Vodite računa o tome da će beba trebati vašu punu pozornost i važno je da vam sve bude nadohvat ruke. Pripremite:

  • dva ručnika ogrtač
  • vatu od pamuka
  • čistu gazicu
  • odjeću za bebu
  • pelenu
  • po potrebi blago ulje za kupanje (maslinovo ili bademovo). No, ako beba nema jako suhu kožu, bit će dovoljna topla voda. 

Jedan ručnik raširite jer ćete na njega kasnije položiti bebu. 

(FOTO: Thinkstock)

4. Temperatura vode

Voda u kojoj ćete kupati bebu bi trebala iznositi oko 37 Celzijevih stupnjeva. Provjerite temperaturu rukom ili podlakticom. Koža na podlaktici je najosjetljivija pa će biti dobar indikator. Za kupanje bebe ne treba puno vode. Dovoljno da možete zagrabiti rukom iz kadice.  

5. Temperatura zraka u prostoriji u kojoj kupate bebu

Sobu zagrijte na 24-25 Celzijevih stupnjeva i pazite da nema propuha.

6. Kako oprati bebino lice

Prije nego bebu umočite u vodu, položite ju na svoja koljena i pamučnom vatom umočenom u toplu vodu i iscijeđenom, nježno joj obrišite lice. Obrišite joj oči od unutrašnjosti oka prema van, isto tako usta - od sredine prema rubovima, obrišite joj bradu i područje iza ušiju, čelo i obraze. 

7. Kako bebi oprati kosu

Držite bebu iznad kadice, naravno podupirite joj rukom vrat te drugom rukom joj polijte glavicu vodom. Možete joj nježno masirati glavu, ako joj to paše. Ako joj ne paše, nemojte.

8. Kako oprati bebu

Bebu umočite u vodu i vodite računa da joj se ne moči glava. Posebno bratite pozornost na rukice, vrat, područje između prstiju i tabane. Na tim mjestima ima najviše nečistoće. Operite bebin torzo i nemojte strahovati očistiti područje oko pupka kojem je nedavno otpala pupkovina. 

9. Kako oprati pelensko područje?

Budite vrlo nježni s bebinim spolovilom. Okrenite bebu tako da vam je sad naslonjena trbuščićem na ruku. Curice perite pokretima od naprijet prema natrag, odnosno od spolovila prema anusu. Dječacima nježno operite spolovilo. Nemojte na silu navlačiti prepucij. 

10. Kako osušiti bebinu kožu?

Nakon što ste završili prvo kupanje svoje bebe, položite ju na topli ručnik, a onim drugim ručnikom nježno joj posušite kožu. Ne zaboravite područje između prstića i nabore na tijelu.

Ako vaša beba ima jako suhu kožu, namažite ju blagim uljem. Izbjegavajte pudere jer mogu nadržaiti nježnu bebinu kožu. Kad ste je posušili, stavite joj čistu pelenu i obucite ju. 

Čestitamo, odradili ste prvo kupanje bebe. Iduće kupanje upriličite za nekoliko dana. Babice savjetuju da se bebu kupa dva do tri puta tjedno, no nije nužno. Može i rjeđe. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!