Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Kako uspavati bebu: savjeti zbog kojih ćete konačno spavati noću
Ilustracija / Thinkstock

Dok neke bebe spavaju snom pravednika, drugima ne pada na pamet zaklopiti oči. Donosimo nekoliko načina kako uspavati bebu

Iako je novorođenčad "programirana" da spava najmanje 15 sati dnevno, to se rijetko događa pa se roditelji moraju otkrivati različite načine kako uspavati bebu.

Mnoge neprospavane noći i kronični umor ono su s čime se nosi većina mama i tata. Kako biste te početničke roditeljske tegobe sveli na minimum,
donosimo koliko savjeta kako uspavati bebu. 

(FOTO: Thinkstock)

Obratite pažnju na: 

  • Okolinu u kojoj beba treba spavati - s obzirom da je naviknula na uvjete u maternici - mirno, mračno, toplo, bez jasnih zvukova, osigurajte joj takvo okruženje i vaša beba će brzo zaspati jer će se osjećati sigurno. 
  • Zvukove - beba u maternici čuje šumove. Vrlo učinkovit način da oponašate zvukove iz maternice je da uključite usisavač ili sušilo za kosu koje će brzo uspavati dijete. Neki roditelji su u fazama nespavanja njihove djece pregorjeli i nekoliko sušila za kosu - nikakva cijena za mir u kući :)
  • Da ustrajete na tome da beba spava u krevetiću - pokušavajući otkriti kako uspavati bebu mnogi roditelji upadnu u zamku da naviknu dijete da zaspiva samo na rukama. Otežavate si situaciju, tvrdi pedijatar Tom York. Ustrajte i prekinite tu naviku riskirajući nekoliko napornih noći u kojima će dijete plakati, ali će se naviknuti da se sama uspava u svom krevetiću što je dugoročni benfit za sve.  
  • Dinamiku - sa otprilike šest tjedana beba bi trebala početi spavati u ciklusima dan - noć. Najbolji način da ju u tome potaknete je kroz hranjenje. Noćno hranjenje neka bude što kraće i neka se odvija u mraku, kako se beba ne bi razubudila. Dnevno hranjenje neka bude dulje i aktivnije, a to ćete postići na način da puno pričate svojoj bebi, pjevate joj i igrate se s njom nakon hranjenja. Razbudit ćete je i ona će noću više spavati. 
  • Noćno spavanje - svoju bebu ćete potaknuti da noću spava tako da uvedete određenu rutinu pred spavanje. Primjerice kupanje - hranjenje - odlazak u krevet i priča za laku noć ili uspavanka. 

Kako bude rasla beba će sve bolje spavati, no postoje i periodi u razvoju u kojima može doći do regresije sna, što je normalno. Sve dok se beba dobro razivija i napreduje, ne trebate se brinuti. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!