Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Izbacite ih: vlažne maramice mogu potaknuti alergiju na hranu kod djece
Thinkstock

Bebe i djeca vjerojatnije će razviti alergiju na hranu kada roditelji koriste maramice za čišćenje koje ostavljaju ostatke na koži beba

Nakon što su godinama pokušavali odrediti jedan od uzroka alergija na hranu kod djece i beba, znanstvenici su napokon naišli na odgovor: dječje vlažne maramice. U novoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, znanstvenici iz Northwestern Medicine objasnili su da alergije na hranu mogu biti pripisane kombinaciji ekoloških i genetskih čimbenika, uključujući i apsorpciju kroz kožu.

Prema studiji, bebe i djeca vjerojatnije će razviti alergiju na hranu kada roditelji koriste maramice za čišćenje koje ostavljaju ostatke na koži beba, koja ima određeni genteski potpis. Kada je koža bebe izložena česticama prašine ili određenoj vrsti hrane, alergija se može potaknuti.

Istraživači su došli do ovog zaključka analizom postojećih kliničkih podataka o alergijama na hranu. Ustanovili su da je kod djece koja su imala alergiju na hranu, 35 posto također imalo genetsku mutaciju koja smanjuje barijeru kože, a zatim ju izlaže alergenima.

Zanimljivo je da nije svako dijete koje je imalo mutaciju završilo s alergijom na hranu - još je jedan faktor bio u igri. Nakon izlaganja miševa sličnim mutacijama na kikiriki, znanstvenici su shvatili da sam kikiriki nema učinka.

Nakon što je voditeljica studije Joan Cook-Mills pročitala studiju za studiju o njegi kože dojenčadi, ona je našla krivca u dječjim vlažnim maramicama. Ispada da u pravim okolnostima, postoji veza između sapuna koji se primjenjuje na koži bebe i alergija na hranu.

Srećom, Cook-Mills kaže da možete smanjiti razinu izloženosti beba prilično lako - pranjem ruku. "Smanjite izloženost bebine kože na alergene hrane pranjem ruku prije rukovanja bebom", rekla je. "Ograničite korištenje dječjih maramica koje ostavljaju sapun na koži. Isperite sapun s vodom, kao što smo prije radili prije", prenosi njen savjet popsugar.com.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!