Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Prvi koraci: u kojoj dobi većina djece prohoda?
Thinkstock

Jedan od najuzbudljivijih događaja je promatranje vašeg djeteta kojeg očekuju prvi nesigurni koraci

Osjećaj uzbuđenja je normalan, ali najbolje je izbjegavati stavljanje događaja u raspored. Dok oko polovice djece prohoda do prvog rođendana, dijete koje je poduzelo svoje prve korake već s 9 mjeseci ili čak 16 mjeseci, još uvijek je u normalnom rasponu razvoja.

Rani i kasni hodači

Niti jedno dvoje djece nije isto, niti će se razviti na isti način. Prva godina bebe je vrijeme razvijanja snage mišića i koordinacije potrebne za kretanje. Brzina tog razvoja varira s temperamentom i mogućnostima vježbanja.

Ako je vaša beba više impulzivna i motivirana da se kreće, vjerojatnije je da će ubrzati korake. Opreznom djetetu, čak i ako ima dovoljno prilike za vježbanje, može trebati više vremana za prve korake. Iz tog razloga, nije dobro uspoređivati svoju bebu s drugim bebama; rano ili kasno hodanje često je znak osobnosti više nego razvoja.

Učenje hodanja

Vezana vijest

Dječak
Gruba motorikaMotorički razvoj djeteta: od dizanja glavice do prvih koraka

Potrebne su brojne vještine kako se beba približava prvim korcima. Primjetit ćete da dijete prolazi kroz niz prekretnica, počevši od novorođenčeta koje uči podići glavu. Sve bebe ne puze prije nego prohodaju, ali sve će bebe početi pokazivati interes za kretanje.  Bez obzira na način kojim to pokazuju, želja za kretanjem na kraju dovodi do prvih malih koraka. Jednom kada se vaše dijete kreće i podiže se u stabilan položaj, hodanje neće biti daleko.

Poticanje hodanja

Hodanje ovisi o osobnosti vašeg djeteta, ali to ne znači da ne možete pomoći. Kako biste potaknuli razvoj mišića koji je potreban za hodanje, svakako dajte bebu vrijeme na trbuhu kako bi ojačala mišiće u vratu i leđima. Dok dijete uči sjediti, koristite igračke koje se pomiču s jedne na drugu stranu kako bi se okrenulo jer će joj to pomoći da trenira ravnotežu. Prije svega,budite navijači svom djetetu. Ohrabrenje će graditi samopouzdanje djeteta - što je također važno. 

Kad je riječ o hodanju, nemojte nikad požurivati dijete jer se motorički razvoj odvija spontano, a pokušaj "učenja" može ometati normalan razvoj motorike.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!