Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Štucanje kod beba: zašto bebe štucaju i može li se spriječiti?
Thinkstock

Beba češće štucaju u prvoj godini života i štucanje kod beba obično nije nikakav razlog za zabrinutost

Štucanje kod beba se događa kada se bebina dijafragma stegne. To tjera izlaz zraka kroz zatvorene glasnice, stvarajući zvuk štucanja. Možda ste zabrinuti da štucanje uzrokuje nelagodu novorođenčadi. Ovo su čimbenici koji aktiviraju štucanje u novorođenčadi, najbolji načini za zaustavljanje i sprečavanje, te kada treba posjetiti pedijatra.

Zašto bebe štucaju?

Autori studije iz 2012. godine sugerirali su da refleks štucanja može ukloniti višak zraka iz želuca. Međutim, nije još uvijek sigurno ima li štucanje svrhu. Što se događa u tijelu da ga uzrokuje?

Do štucanja kod beba dolazi kada nešto uzrokuje dijafragmu na grč, a glasnice se brzo zatvore. Zrak je izbačen kroz zatvorene glasnicu, stvarajući zvuk štucanja.

Dijafragma je veliki mišić koji prolazi kroz dno rebra. Pomiče se gore i dolje dok osoba diše. Štucanje kod beba obično se pojavljuju bez ikakvog razloga, ali hranjenje može ponekad uzrokovati spazam dijafragme. Može se dogoditi kada beba:

 • previše pojede
 • jede prebrzo
 • guta previše zraka

Zbog toga se bebin želudac može proširiti. Dok se širi, gura dijafragmu, potičući grčeve koje dovode do štucanja.

(FOTO: Thinkstock)

Ako se štucanje javlja često i uzrokuje uznemirenost, moguća su i druga stanja poput poput gastroezofagealnog refluksa. To se događa kada se djelomično probavljena hrana i želučana kiselina ponovno vrate. Kako te tekućine prolaze kroz dijafragmu, mogu ih iritirati i potaknuti grčeve.

Kako zaustaviti štucanje kod beba?

Štucanje ne nanosi štetu bebi. Dok odraslima štucanje može biti neugodno, kod beba uzrokuju manju uznemirenost. Obično je dobro ostaviti djetetu da zaustavi štucanje. Ako ste zabrinuti, možete:

 • napraviti pauzu da se beba podrigne - kad se želudac ispuni zrakom, može gurnuti dijafragmu, uzrokujući grčeve. Uzimajući pauzu od hranjenja do podrigivanja beba može smanjiti količinu zraka u trbuhu. To može spriječiti štucanje.
 • koristiti dudu varalicu - može pomoći da se opusti dijafragma i zaustavi štucanje.
 • masirati bebina leđa - trljanje leđa i ljuljanje bebe natrag i naprijed može im pomoći da se opuste, što može zaustaviti grčeve koje uzrokuju štucanje.

Što ne raditi

poskakivati bebu ili s bebom

 • izvlačenje jezika
 • davati im da piju vodu dok su naopako

Može li se nešto učiniti kako štucanje ne bi niti počelo?

hranjenje bebe prije nego što postane vrlo gladne, kako biste ju smirili
često hranjenje bebe, ali malim količinama
posjesti dijete uspravno pola sata nakon svakog hranjenja (ako smije već sjediti)
majestiti bebu tako da nema zraka blizu dojke
osigurati da je cijela bradavica u ustima 

Kad biste trebali posjetiti pedijatra?

Štucanje obično nije razlog za zabrinutost kod beba starijih od 12 mjeseci. Razgovarajte s pedijatrom ako često dolazi do štucanja ili vam se čini da utječe na bebu jer to može ukazivati na gastroezofagealna refluksna bolest. GERB može uzrokovati često, neugodno štucanje. Dijete može imati GERB ako:

 • plače češće nego inače, osobito oko hranjenja
 • pretjerano zaokreće leđa tijekom ili nakon hranjenja
 • bljucka češće nego obično

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!