Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Prvo kupanje bebe: sve što trebate znati
Thinkstock

Pravilno kupanje bebe izuzetno je bitno za njegu osjetljive kože, a postoji nekoliko stvari koje ne smijete raditi

Kupanje bebe novopečenim se roditeljima može čini komplicirano, a ponekad možda  čak i opasno. Međutim, prvo kupanje možete "preživjeti" uz nekoliko savjeta, a kasnije kada postaje sve zabavnije mjesto za vas i novorođenče. 

Do trećeg tjedna bebu nije potrebno kupati u kadi, već samo 'na suho' odnosno spužvicom. ​Za kupanje bebe potrebno je imati osnovne potrepštine poput kadice, čisti ručnik, pelene, kreme i vatica. 

Postoji niz različitih modela kadica za kupanje bebe, ali možete odabrati onu najjednostavniju plastičnu. Bitno je samo da je površina čista. Odaberite kadicu koja vam omogućava najviše stabilnosti. 

(FOTO: Thinkstock)

Kupanje bebe započnite s glavom, a vlasište temeljito operite. Koristite nježne pokrete i dovoljno toplu vodu i nemojte se bojati da ćete ozlijediti bebu. Perite novorođenče od glave na dolje. 

Temeljito isperite bebu, a trebat će vam 'asistent' jer dijete morate pridržavati. Kupanje bebe završite zamatanjem u ručnik, ali nikako nemajte trljati osjetljivu bebinu kožu kako bi je osušili. 

Obratite pažnju na uši i dobro ih posušite vaticom, a zatim nanesite preparate za njegu kože. Namažite ga kremom, ali izbjegavajte pregibe gdje se masnoća može nakupiti. 

Uživajte u kupanju sa svojom bebom i od toga napravite pravu igru, a beba će garantirano brže i bolje spavati, nakon kupanja. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Reci što misliš!