Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Da, mame ližu glavu novorođenčeta odmah nakon porođaja - i postoji i razlog zašto
Thinkstock

Neke majke dobiju želju da par puta poližu svoje novorođenče po glavi kada ih prvi put drže nakon rođenja, a postoji i prilično dobar razlog zašto

Mnogo mama kaže da im se majčinski instinkti "uključe" odmah nakon poroda, ali to nije slučaj kod svih. I ako kod vas nije, to nije razlog za trenutnu zabrinutost. Sve će doći na svoje.

Ali za neke, naši naslijeđeni nagoni sisavaca su prejaki: jedan od njih je želja za lizanjem potomka odmah nakon rođenja. Da, to stvarno postoji. 

Nedavno objavljeni post na Facebooku ukazao je na taj fenomen, pripisujući pomalo neobičan nagon činjenici da su ljudi sisavci, a većina, ako ne i svi, sisavci ližu novorođenčad nakon rođenja kako bi ih očistili.

U današnjem društvu to je pomalo "fuj", osobito uzimajući u obzir što su bebe pokrivene tjelesnim tekućinama majke tijekom procesa rađanja. Međutim, to je uobičajena praksa u nekim društvima, tibetanskim i inuitskim kulturama.

Predivan miris bebe, prema objavi, zbog koje im želimo mirisati glave i obasipati ih poljupcima, ostatak je tog nagona koji je pomogao sisavacima da se povežu s potomcima, i štiti ih od grabežljivaca, između ostalog. U najmanju ruku, zanimljivo...

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!