Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Nikada nije prerano za razgovor: obostrana komunikacija potiče razvoj bebe
Pixabay

S bebama bismo trebali ozbiljno razgovarati, poručuju pedijatri. Na taj način višestruko se potiče razvoj bebe

Kada razgovaramo s bebom automatski počinjemo tepati i iskrivljavati riječi. Iako to može biti slatko i djeluje potpuno bezopasno, pedijatri upozoravaju da takav način razgovora s bebom može loše djelovati na njezin razvoj. 

Način na koji razgovarate s bebom jednako je važan, možda čak i važniji, nego količina razgovora, stoji u studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Neuroscience. 

Studija je provedena na Sveučilštu Pennsylvania, a otkrila je da je za razvoj bebe vrlo važna dvosmjerna komunikacija. Takva komunikacija potiče razvoj govora kod djeteta i socijalne vještine te jača veze u mozgu.

(FOTO: Thinkstock)

Važnost dvosmjerne komunikacije za razvoj bebe

Znanstvenici su zaključili da je od presudne važnosti za razvoj bebe razgovarati s njoe, a ne govoriti joj. Dvosmjerna komunikacija pomoći će bebi da, kada progovori, razvije bogatiji vokabular i da joj bude prirodno slušati sugovornika

"Dvosmjerna komunikacija temelj je ljudske konverzacije", naglašava Ayelet Marinovich, pedijatrica specijalizirana za razvoj govora kod djece.

Savjetuje roditeljima da razgovaraju sa svojim bebamana način da izgovaraju pravilno riječi, da postavljaju pitanja mališanima i ostave im vremena za odgovor. Beba će im uzvratiti svojim jezikom, samo ju trebate ohrabiriti. 

Dvosmjerna komunikacija ključna je za razvoj bebe.

"Otkrili smo da je najvažnija komponenta za razvoj govora kod djeteta ne količina riječi koje je dijete čulo, nego kvaliteta dijaloga ostvarenog između odraslih i bebe", kaže pedijatrica Rachel Romeo  iz Dječje bolnice u Bostonu. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!