Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Što to muči najmanje među nama? Noćni strahovi kod beba
Thinkstock

Noćni strahovi kod beba mogu prestrašiti roditelje jer nije ni malo ugodno kada vas usred noći probudi vrisak djeteta

"Spavati kao beba" u narodu znači prespavati mirno cijelu noć i dobro se naspavati. No, bebe spavaju svakako, a najrjeđe mirno i u komadu. Noću se često bude, ponekad jako uplašene i uplakane. Riječ je o noćnim strahovima kod beba. Javljaju se vrlo rano, a nestaju s odrastanjem. 

Noćni strahovi kod beba mogu biti učestali ili pak vrlo rijetki. Manifestiraju se tako da se beba naglo probudi iz sna, vrišti i plače. Nerijetko nije svjesna da više ne spava pa gleda kroz vas i ne doživljava vas. Ne razlikuje san od jave.

Što učiniti u slučaju noćnih strahova kod beba?

Ono jedino što možete učiniti je da budete blizu svog djetata, uzmete ga u naručje i pokušate smiriti milovanjem. Nikako dijete nemojte pokušavati probuditi. Kada se smirilo, vratite ga u krevetić da nastavi spavati. Ostanite uz bebu dok potpuno ne utone u san.

Što je uzrok noćnih strahova kod beba?

Pedijatri i psihijatri zasad ne znaju što uzrokuje nemirne i zastrašujuće snove kod tako malene djece. Vjeruje se da je riječ o rekaciji na dnevne događaje i vanjske podržaje. Kod starije dječice okidači za noćne strahove su promjena okoline - preseljenje obitelji ili odlazak u vrtić. S godinama noćni strahovi nestaju. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!