Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Noćni strahovi kod beba: Razlog tjeskobe svakog roditelja
Thinkstock

Skoro se svaki roditelj susreo s ovom pojavom kod svojih mališana. Noćni strahovi kod beba mogu biti pomalo traumatični, kako za njih tako i za roditelje

Svakom roditelju vrlo teško pada kada vidi da njihovo dijete proživljava noćne more, a u isto vrijeme ne može do njega doprijeti. Noćni strahovi kod beba češće se javljaju kod dječaka nego kod djevojčica, a pravi razlozi pojave još u potpunosti nisu poznati. 

Napadi strahova mogu se javljati u razmaku od nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, ali je također moguće da se pojave i više puta u jednoj noći. Uzroci i dalje nisu u potpunosti poznati, no smatra se da razlozi mogu biti povezani s djetetovom okolinom ili njegovom razvojnom dobi.

(FOTO: Pexels) 

Noćni strahovi kod beba mogu se podijeliti na dvije vrste, a to su noćne more i noćni terori. Noćne more se najčešće pojavljuju u zadnjoj trećini REM faze u kojoj dijete sanja, dok se terori javljaju za vrijeme dubljeg sna iz kojeg se teže budi. 

Iako se najčešće dijete neće sjećati, za vrijeme proživljavanja noćnih strahova može početi bacati stvari ili igračke koje se nalaze oko njega, plakati ili derati se, mrmljati, udarati rukama i nogama te čak ne prepoznati roditelje kada ga krene buditi.

Noćni strahovi kod beba i male djece, na sreću, ne traju dugačak vremenski period, najčešće od jedne do pet minuta, a čak i kod starije djece traje najviše petnaest minuta. 

Ove se pojave kreću javljati već s 18 mjeseci, a istraživanja su pokazala kako između 2000 djece njih 40% je proživjelo noćne more između dvije i pol te šest godina. 

Iako se svakom roditelju teško nositi s boli koje njihovo dijete tada proživljava, nema razloga za brigu, noćni strahovi kod beba su česta pojava, a s godinama počinju nestajati. 

Pročitajte još: 

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!