Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Razumiju više nego što mislimo: bebe mogu razlikovati dobre od loših vođa
Thinkstock

I kada mislimo da nas djeca više ne mogu iznenaditi, istraživanja pokažu suprotno

Nova su istraživanja pokazala kako dojenčad može prepoznati i razlikovati osobu koja prisiljava ljude na poslušnost od one koja uz pomoć poštovanja dobiva naklonost ostalih. 

Profesori i doktori sa sveučilišta u Trentu i Illinoisu okupili su grupu djece starosti od 21 mjeseca života te su im pokazali nekoliko vrsta crtanih fimova. Prvi test je bio crtić u kojem je glavni lik prikazivao osobu koja na nasilan način pokušava natjerati ljude na određene postupke, dok je nakon toga prikazan vođa koji je s poštovanjem uputio na te iste postupke. 

(FOTO: Thinkstock) 

Drugi test je obuhvaćao crtić koji je prikazivao kako likovi odlaze u krevet, jednom na način da im to kaže nasilni vođa, a jednom vođa koji ih poštuje

U istraživanjima ovakve vrste, navika je da djeca gledaju dulje one događaje i prikaze koje nisu očekivala, prije nego što im padne razina pozornosti. Prema usporedbama ova dva crtića, djeca su očekivala situaciju u kojoj će roditelj poslati djecu u krevet te će ona u krevetu i ostati (primjer vođe koji poštuje ljude), dok ih je iznenadila situacija u kojoj su djeca napustila krevet čim je roditelj otišao iz njihove blizine (primjer nasilnog vođe). 

Znanstvenici su zaključili kako djeca prave razliku između nasilnih i dobrih vođa zbog naznaka čuđenja koje su pokazivala kada bi osobe koje predvodi nasilni vođa, u njegovom odsustvu, prestale pratiti njegove naredbe.

Doktor Baillargeon, jedan od vođa istraživanja, sugerira kako bi roditelji itekako mogli koristiti ove rezultate u svom odgoju djece. Smatra da reflektiraju dobar pristup te da bi veoma mogli pomoći roditeljima, a pogotovo onima koji imaju problema s neposlušnom djecom. Dakle, poštovanje na prvom mjestu bolje prolazi od straha. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!