Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Bebe stječu osjećaj za ritam kroz uspavanke koje im pjevate
Thinkstock

Najprirodnija stvar na svijetu je uzeti bebu u naručje i zapjevati joj. Postoji i znanstveno objašnjenje za to

Prema istraživanju provedenom u Kanadi ljudi smisao za ritam stječu u prvim mjesecima života dok im se pjevaju uspavanke. Zanimljivo je da se uspavanke pjevaju od pamtivijeka, u svim dijelovima svijeta i u svim kulturama. Jednostavno je prirodno uzeti dijete u naručje i pjevati mu.

Tijekom istraživanja 30 majki pjevalo je svojim bebama uspavanku "Blistaj, blistaj zvijezdo mala" u dva različita raspoloženja - živahnom i umirujućem. Znastvenici su pratili reakcije djece preko uređaja koji je sličan poligrafu, a mjeri aktivnosti znojne žlijezde.

(FOTO: Thinkstock)

Kada smo uzbuđeni djelovanje znojnih žlijezda su pojačane, a smanjuju se kako se smirujemo. Zabilježeno je da se bebe smiruju i usklađuju s majkama kada im one pjevaju laganiju verziju uspavanke, dok veselija verzija uspavanke kod dojenčadi potiče lučenje hormona sreće.

Psiholozi na temelju ovog istraživanja savjetuju roditeljima da pjevaju svojim bebama  i da ih od prvih dana života izlažu glazbi jer to pomaže stjecanju osjećaja za ritam. "Glazba je alat koji koristimo za zbližavanje s ljudima, a njezino razumijevanje počinje već u prvim danima života", poručuju autori studije. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!