Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Znate li zašto uspavanke imaju tako veliku moć da uspavaju djecu?
Pixabay

Svjesni smo i bez da nam je rečeno da u uspavankama postoji nešto iskonsko. One su poveznica između novorođenčetovog unutarnjeg svijeta i okoline

Uspavanke pomažu djeci da zaspu, što i sam naziv govori. No, jeste li znali da uspavanke imaju toliku moć da bebama mogu čak i fizičku bol ublažiti. Istraživanje provedeno u jednoj londonskoj bolnici pokazalo je koliko je moći u glazbi. U njemu je sudjelovalo 37 malenih pacijenata, svi u dobi do tri godine, sa srčanim ili respiratornim problemima. 

Svi oni podvrgnuti su desetominutnom "tretmanu". Jedan tretman uključivao je čitanje priče dječici, drugi pjevanje uspavanki, a treći ništa. djeca su bila ostavljena sama deset minuta. Znanstvenici su otkrili da se mališanima dok su slušali muziku, odnosno dok im se pjevalo, usporio srčani ritam i smanjila bol. 

Svjesni smo i bez da nam je rečeno da u uspavankama postoji nešto iskonsko. One su poveznica između novorođenčetovog unutarnjeg svijeta i okoline. Majčin glas je pak priča za sebe. Umiruje dijete.

"Ono što ja mislim da se ovdje događa je da je emocionalni dio mozga stimuliran glazbom. Pod utjecajem glazbe smanjuje se razina boli i mozak tijelu šalje takvu informaciju", objašnjava neurolog Tim Griffiths.

Postoje čvrsti dokazi da glazba može unaprijediti naše mentalne i tjelesne sposobnosti i utjecati na organizam kao na cjelinu. Ova nova studija dodaje još jedan argument tome da je glazba uistinu čudesna i da je to razlog zašto ima mitološko značenje. Glazba nas može probuditi i uzbuditi do točke delirija. Može izoštriti našu percepciju i vratiti nas u stanje u kojem tjeskoba i strah nestaju i sve je dobro.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!