Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Dojenje ubrzava razvoj mozga kod nedonoščadi
Thinkstock

Nije novost da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebe. Kod onih prijevremeno rođenih ima još jednu bitnu funkciju - potiče razvoj mozga

Prerano rođena djeca mogu kasnije u životu imati problema s učenjem i koncentracijom, što se povezuje s promjenama u razvoju mozga koje su uvjetovane preuranjenim porođajem. Konkretno, riječ je o promjenama u dijelu mozga koji pomaže moždanim stanicama da međusobno komuniciraju.

(FOTO: Thinkstock)

No, znastvenici imaju dobre vijesti za roditelje nedonoščadi. Istraživanje koje je nedavno provedeno na Sveučilištu u Edinburghu pokazalo je da dojenje uvelike pospješuje razvoj mozga kod prerano rođene djece te pozivaju babice, sestre i liječnike da potiču majke da doje svoj djecu.

"Naše istraživanje pokazuje da se razvoj mozga u tjednima nakon prijevremenog poroda poboljšava kod beba koje primaju veće količine majčinog mlijeka. Rezultati su još bolji kod beba koje su dojene još dok su bile na odjelu intenzivne njege", objašnjava voditelj studije James Boardman. U studiji su analizirani nalazi magnetske rezonance mozga kod 47 beba.   

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!                                                       

                                                                              

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!