Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Majke koje su začele pomoću doniranog jajašca teže se povezuju s bebom
Pixabay

Korištenje doniranih jajašaca u procesu oplodnje počelo je 80-ih godina prošlog stoljeća, a popularnost ove metode značajno je porasla proteklih desetljeća

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kolumbija pokazalo je da žene koje su koristile donirano jajašce kako bi zatrudnjele teže uspostavljaju bliskosti sa svojom bebom. Neke su priznale da se bore s činjenicom što nisu genetski povezane s bebom.

Ove žene su tople i vole svoju djecu, ali pokazuju sitne razlike u ponašanju (s obzirom na ostale majke) kada se igraju s njima, stoji u zaključku studije. Manje su osjetljive na bebin osmijeh i kontakt očima, piše u nastavku.

"Žene koje su koristile donirana jajašca kako bi se ostvarile kao majke trebaju malo više vremena da se povežu sa svojom bebom. Manji broj njih nam je rekao dkako im činjenica da nisu genetski povezane sa svojim bebom otežava stvaranje bliskosti", kaže koautorica stidje dr. Susan Imrie sa Cambridgea. 

Korištenje doniranih jajašaca u procesu oplodnje počelo je 80-ih godina prošlog stoljeća, a popularnost ove metode značajno je porasla u proteklih par desetljeća.

Žene koje doniraju jajašca uglavnom su u dobi od 18 do 35 godina, što znači da su njihova jajašca mlađa i bolje kvalitete od jajašaca žena koje ih primaju kako bi ostale trudne. Zato je ova metoda vrlo popularna. 

Britanski znanstvenici su u ovom istraživanju intervjuirali žene koje su koristile donirano jajašce i spermu svog partnera da bi postale majke. Pratili su ih u igri sa svojim bebama te usporedili sa 65 majki koje su zatrudnjele prirodnim putem. Otkrili su razlike u ponašanju.

Majke koje su koristile donorano jajašce za ostvarivanje trudnoće bile su manje osjetljive na podražaje koje su dobivale od svoje djece, poput osmijeha te su se manje igrale s njima. Ispostavilo se i da imaju manje samopouzdanja kada je u pitanju majčinstvo. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Child Development. 

Pročitajte još:

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!