Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Ako se borite s dojenjem, evo još jednog argumenta zašto da ustrajete u njemu
Thinkstock

U početku dojenje može biti jako bolno za majke te nositi sa sobom niz dvojbi pa žene često odustaju od njega. Znanstvenici savjetuju da ipak treba ustrajati u dojenju

Opće je poznato da je dojenje izuzetno dobro za bebu i za mamu, a svakom novom studijom dobivamo argument više za to.

Najnovije istraživanje o dojenju provedeno je na Sveučilištu Helsinki, a rezultiralo je otkrićem da bebe koje su dojene najmanje šest mjeseci, u probavnom sustavu imaju manje bakterija otpornih na antibiotike od beba koje su dojene kraći period ili uopće nisu te imaju veći broj korisnih bakterija.

Znanstvenici su analizirali gene majki i njihovih beba starih do osam mjeseci, a u istraživanju je sudjelovalo 16-ero majki i njihovih beba. Ovo je prvi put daje neka studija dokazala kako majčino mlijeko jača otpornost dobrih bakterija na antibiotike u bebinim crijevima.

Dojenje je u svim segmentma najbolja hrana za bebe. Majčino mlijeko sadrži i šećere koji blagotvorno djeluju na bebina crijeva tako što hrane crijevne bakterije kao što je bifidobakterija - koristan probiotik. 

Znanost je dokazala da se ključ jakog imuniteta krije u našim crijevima, a poznato je da majčino mlijeko jača imunitet djeteta te vidimo da je jedno s drugim povezano. 

"Naše istraživanje ukazuje na to da rani prestanak dojenja ili dizostanak dojena može loše utjecati na bebino zdravlje", poručuju autori studije. I Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje majkama da doje najmanje šest mjeseci. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!