Roditeljstvo / Bebe
Ne premještajte ih u krevet: djeca trebaju spavati u kolijevci do svoje treće godine
Profimedia

Iako mnogi roditelji smatraju da je to bolja praksa, istraživanja dokazuju drugačije

Nova istraživanja su pokazala kako bi djeca do treće godine života trebala spavati u kolijevci, a ne u krevetu svojih roditelja, što mnogi imaju naviku činiti kad djeca malo porastu. 

Roditelji čija djeca do treće godine spavaju u kolijevci i sami imaju bolji san, a i djeca spavaju čvršće, dulje i kvalitetnije. 

(FOTO: Thinkstock)

Znanstvenici su proveli istraživanje na 1983 roditelja djece starosti od 18 do 36 mjeseci. Primijetili su da se broj djece koja spavaju u kolijevci smanjivao s godinama - u kolijevci je spavalo 60% djece od 18 do 24 mjeseci starosti, dok se broj prepolovio kad su djeca imala od 24 do 30 mjeseci. Kod djece između 30 i 36 mjeseci, samo njih 13% i dalje koristi kolijevku. 

Najčešće roditelji naprave tranziciju iz kolijevke u krevet kada im se čini da su djeca fizički prevelika da u njoj spavaju te kada počinju iz nje izlaziti. 

"Roditelji često gledaju na kolijevke kao na kaveze, no djeca ih ne percipiraju na takav način. Ona vole male prostore jer se tako osjećaju sigurnije i ugodnije", rekla je Lisa Melzter, pedijatrica iz Colorada. 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!