Roditeljstvo / Bebe
Klimatske promjene opasne su za zdravlje novorođenčadi: mogu dovesti do srčanih problema
Pixabay

Već sada utječu na srčane probleme beba, a u budućnosti se rizik od obolijevanja povećava

Globalno zatopljenje i klimatske promjene posljednjih godina uzrokuju neviđene probleme, od topljenja leda na polovima do sve češćih pojava oluja, a sada je jedno istraživanje pokazalo kako će u budućnosti uzrokovati poteškoće u razvoju beba.

(FOTO: Thinkstock) 

Naime, u "Journal of the American Heart Association" časopisu objavljeni su rezultati najnovijeg istraživanja koje tvrdi da će, počevši od 2025. godine, ekstremne vrućine rezultirati povećanjem broja novorođenčadi rođenih sa srčanim problemima

Kongenitalni defekti srca, tj. defekti u srčanoj strukturi pogađaju oko 40 000 novorođenih beba u SAD-u svake godine. Iako i dalje nije jasno na koji način ženino srce, koje je izloženo visokim vrućinama, utječe na pojavu anomalija kod djece, istraživanja na životinjama sugeriraju kako dolazi do odumiranja stanica u fetusu i interakcije s proteinima koji su osjetljivi na vrućine. 

Ranije je istraživanje pokazalo kako je ženina izloženost visokim temperaturama za vrijeme trudnoće povezana s povećanim rizikom od pojave kongenitalnih defekata srca beba. To je istraživanje provedeno na ženama koje su rodile između 1997. i 2007. godine

(FOTO: Thinkstock) 

Isti je tim znanstvenika ovoga puta simulirao promjene temperature za različita područja u SAD-u i izračunao koliko će vrućina tada utjecati na trudnice u proljeće i ljeto. Naime, rezultati su pokazali kako bi između 2025. i 2035. godine, toplinske promjene mogle utjecati na još dodatno 7000 bebica godišnje.

Liječnici su upozorili žene na prečesti boravak na visokim temperaturama zbog mogućnosti pojava poremećaja kao hipertermija ili ekstremno visoka tjelesna temperatura koje utječu na rađanje djece s oštećenjima mozga ili leđne moždine. 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!