Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Znanstvenici dešifrirali bebin govor. Dok guguću, ustvari šefuju roditeljima
Pexels

Još ni zube nemaju, a već znaju kako upravljati mamom i tatom, a da ovo dvoje toga nije ni svjesno

Kad bebe guguću i brbljaju ustvari uče svoje roditelje kako da razgovaraju s njima. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Cornell bebe je učitelj, a roditelj učenik u ovom slučaju, piše portal Fatherly. Beba uči mamu i tatu kako da razgovaraju s njom, čak i upravlja njihovim ponašanjem, a sve u svrhu što boljeg usvajanja jezika.

"Novorođenčad u biti mijenja svoj okoliš kako bi bio podobniji učenju", objašnjava koautor studije, psiholog Steven Elmlinger. 

(FOTO: Pexels)

Učenje se odvija dvosmjerno, kada roditelj krene tepati bebi i koristiti kratke, jednostavnije rečenice, sporiji govor i viši ton beba prima signale da je vrijeme za fokusiranje na govor. Isto se događa i u drugom smjeru, kada beba guguće i proizvodi glasove koji još nisu formirani u riječi, beba je spremna na učenje i roditelji prilagođavaju svoj govor djetetu. Ovo bi moglo značiti da ne utječu samo roditelji na djecu, nego i djeca na roditelje.

Kada beba guguće i pritom gleda u određeni predmet, velika je vjerojatnost da će roditelji početi bebi govoriti o tom predmetu. Na primjer, kada dijete pokazuje na igračku kravu, roditelji će bebi reći nekoliko puta "krava" i oponašati kako se krava glasa. 

Kako bismo stekli širu sliku o važnosti bebinog gugutanja, znanstvenici su proučavali ponašanje 30 majki i njihovih beba. Pokazalo se da kada beba guguće, majka joj odgovara jednostavnijim rečenicama i riječima, nego kada beba šuti. Što roditelji više razgovaraju s bebama na ovaj način, to će bebe brže usvojiti govor.

"Zaključak je da je bebino gugutanje puno više, no što izgleda na prvu. Gugutanje je bebin način da dobije što više informacija od odraslih iz svoje okoline. Nije besmisleno", poručuje Elmlinger. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!