Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Čak u 95 posto testirane hrane za bebe u SAD-u pronađeni teški metali
Pixabay

'Ovi toksini mogu štetiti razvoju mozga djece i narušiti IQ. Sa svakim obrokom ili užinom koji dijete pojede učinak toksina je već', upozoravaju naručitelji studije

Čak u 95 posto hrane za bebe u SAD-u pronađeni su teški metali. Riječ je o neurotoksinima koji su za bebe opasni i u najmanjim količinama jer su one sjetljivije od odraslih osoba. 

Testirano je 168 proizvoda velikih proizvođača hrane za najmlađe. Pokazalo se da je u 95 posto uzoraka pronađeno olovo, u 73 posto arsen, u 75 posto kamidij i u 32 posto živa, piše CNN. Jedna četvrtina ispitanih namirnica sadržavala je sva četiri teška metala, štetna za razvoj mozga djece. 

Hrana na bazi riže, batata i voćni sokovi sadržavali su najviše otrova. "Ovi toksini mogu štetiti razvoju mozga djece i narušiti IQ. Sa svakim obrokom ili užinom koji dijete pojede učinak toksina je veći", stoji u izvješću objavljenom u četvrtak. 

Istraživanje je naručila udruga Healthy Babies Bright Futures, savez znanstvenika i neprofitnih organizacija te donatora koji pokušavaju smanjiti izloženost djece neurotoksičnim kemikalijama od prvih dana života.

(FOTO: Pixabay)

Pahuljice od riže i jela od riže općenito sadržavale su najveću količinu neurotoksina, odnosno u samom su vrhu najotrovnije hrane za najmlađe. 

"Ova popularna hrana za bebe ne sadrži samo neorganski arsen, najotorvniji oblik arsena, već je gotovo uvijek kontamirana sa sva četiri toksična metala", stoji u izvještaju.

Prethodna istraživanja pokazala su da čak i niska razina izloženosti arsenu može utjecati na bebin neurorazvoj. Studija iz 2004. godine proučavala je djecu u Bangladešu koja su bila izložena arsenu kroz pitku vodu. Rezultati njihovih testova inteligencije bili su puno niži, no kod ostale djece.

Arsen je prirodni element koji se nalazi u tlu, vodi i zraku, a njegov anorganski oblik je najotrovniji.  Budući da se riža uzgaja u vodi, jako dobro apsorbira anorganski arsen i zbog toga ga sadrži u najvećoj količini. 

Bolje je konzumirati bijelu rižu, nego smeđu i od cjelovitog zrna jer se postupkom obrade bijele riže uklanjaju vanjski slojevi žitarice u kojima se nakuplja najveća količina arsena. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!