Ostani doma
Roditeljstvo / Bebe
Pedijatrica Palčić odgovara na sva pitanja o pelenskom osipu koja bi vas mogla brinuti
Pexels

Postoji više uzroka pelenskog osipa i roditelji trebaju obratiti pažnju u kojim situacijama do njega dolazi kako bi mogli pravilno reagirati

Pelenski osip učestala je pojava kod beba i nerijetko zna zabrinuti roditelje. Upitali smo pedijatricu Ivu Palčić iz Poliklinike za dječje bolesti Helena da nam objasni zbog čega dolazi do pelenskog osipa, kako ga liječiti i kada postoji razlog za brigu.

"Pelenski osip je osip koji se javlja kod dojenčadi u području pokrivenom pelenama, a to je područje gluteusa i spolovila te donjeg dijela trbuha. U početku su  prepone pošteđene, a kasnije se javlja i njihova zahvaćenost", kaže dr. Palčić.

  • Što uzrokuje pojavu crvenila i osipa na pelenskom području i koji su simptomi?

Najčešći uzrok crvenila i osipa u pelenskom području je kontinuirana izloženost osjetljive bebine kože djelovanju vlage, topline, trenja te kemijskih produkata iz mokraće i stolice što sve dovodi do smanjenja otpornosti kože i do pojave upale. Pelenski osip tako predstavlja jedan oblik iritativnog dermatitisa. U početku se javlja crvenilo pa mjehurići koji kada pucaju nastaju erozije koje svrbe, peku i bole, a potom, na kraju, ljuštenje kože i suhoća.

S druge strane osip može biti i alergijska reakcija na neke pelene, vlažne maramice ili dječju kozmetiku. On se također može pojaviti kod uvođenja krute hrane u prehranu kada se pojača kiselost stolice i ako majka koja doji konzumira značajne količine rajčice i naranče.

(FOTO: www.profimedia.hr)

  • Koliko se često javlja pelenski osip i kako ga spriječiti?  

Smatra se da svako dijete tijekom nošenja pelena barem jedanput razvije pelenski osip, a prevalencija se procjenjuje na 7-35 posto.  Pelenski osip se može javiti već i u prvom mjesecu života bebe, no najčešće, u 50 posto dojenčadi, javlja se u dobi od osam do12 mjeseci, češće nakon uzimanja antibiotika, kod nicanja zubiju i prelaska nakon isključivo dojenja na prehranu drugim namirnicama.

Pedijatrica Lesar odgovorila na pitanje koje muči brojne roditelje

Pojavu pelenskog osipa možemo spriječiti češćim mijenjanjem pelena, svaka dva sata, korištenjem jednokratnih pelena odgovarajuće veličine da se spriječi trenje, a ako se koriste platnene pelene treba paziti da su dobro isprane od deterdženata. Kod svakog previjanja bebe kožu treba oprati toplom vodom i obrisati mekanom, pamučnom tkaninom te namazati zaštitnom kremom, koja štiti kožu od iritacija i oštećenja.

  • Koliko dugo traje pelenski osip?

Pelenski osip obično traje do tjedan dana, a ako se u tom periodu ne popravlja nego kvari, unatoč primjeni krema za pelenski osip kojih je danas na tržištu puno, preporuča se javiti na pregled pedijatru jer se možda radi o sekundarnoj bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji.

  • Kako se liječi pelenski osip kad ipak dođe do njega?

Kada se osip pojavi bitno je često mijenjeni pelenu, kožu iza svakog presvlačenja  ispirati vodom i osušiti nježnom pamučnom tkaninom i pustiti da je što više na zraku. Nakon toga treba u tankom sloju staviti kremu koja sadrži supstance za cijeljenje kože jer su kod pelenskog osipa osim crvenila često prisutne erozije, kao i prirodne antibakterijske sastojke poput bakra i cinka.  

Osam trikova koji će vam pomoći da dijete lakše odviknete od pelena

U slučaju jačeg osipa i crvenila koji traje dulje od nekoliko dana i ne poboljšava se na kreme namjenjene za takve iritativne osipe potrebno je potražiti savjet liječnika jer se možda radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji kada je potrebno primijeniti odgovarajuće kreme ili se pak radi jačoj alergijskoj upali kod djeteta s atopijskim dermatitisom kada je ipak potrebno primijeniti kortikosteroidene kreme sa protuupalnim učinkom, savjetuje dr. Palčić.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!