Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Majčinstvo u starijoj dobi nosi brojne dobrobiti: ipak je bolje kasnije nego prije?
Thinkstock

Iako je još uvijek uvriježeno mišljenje da je bolje roditi djecu ranije, nego kasnije, jedna danska studija u kojoj je sudjelovala 4.741 majka, pokazala je da to i ne mora biti tako

Istraživanje na koje su se znanstvenici odlučili, potaknuti činjenicom da iz dana u dan raste broj starijih trudnica, pokazalo je da psihološka zrelost majke ima pozitivan učinak na odgoj djece i njihov razvoj sve do 15. godine života.

Djeca koje su rodile žene starije od 35 godina imaju manje problema s emocijama i ponašanjem te su verbalno i društveno naprednija od svojih vršanjaka koji imaju mlađe mame.

"Znamo da ljudi s godinama postaju tolerantniji prema drugima, sami se bolje emotivno razvijaju te su psihološko fleksibilniji", rekao je autor studije profesor Dion Sommer te dodao kako u tome leži dobrobit za djecu, a prenosi Huffington Post.

Starije mame djecu odgajaju bez puno vike, staloženo i mirno što utječe na njihov razvoj do 15. godine. U pubertetu već vrijede neka druga pravila i dob roditelja nema veze s s odgojem tinejdžera.

Studija je također pokazala da su starije mame sretnije tijekom trudnoće i kada rode dijete. One uglavnom imaju stabilnu emotivnu vezu i bolju financijsku situaciju, što također utječe na njihovo mentalno stanje. Netočna je tvrdnja, dodaje autor studje, da stariji roditelji nemaju dovoljno energije za svoju djecu. Naprotiv - baš zbog njih je imaju. Ranija britanska studija pokazala je da i da osobe koje postanu kasnije roditelji, dulje žive. 

No, odlaganje trudnoće, naravno sa sobom nosi i neke rizike - veću vjerojatnost da se djeca rode s mentalnim poteškoćama i rizičniju trudnoću

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!