Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Istraživači su proučavali nadarenu djecu tijekom 45 godina! Evo što su zaključili
Thinkstock

Inteligencija je važna, kaže masivna longitudinalna studija koja je gledala nadarenu djecu tijekom njihovog, skoro cijelog, životnog vijeka

Istraživači su pratili umove i karijere više od 5.000 darovite djece tijekom čak 45 godina. Ono što su saznali bilo je na neki način predvidljivo, a na drugi potpuno neočekivano.

Sve je počelo kada je psiholog Julian Stanley shvatio da može koristiti SAT ispit kako bi prepoznao nadarene 12 i 13-godišnjake. Tako je nastala "Studija matematički preuranjene mladeži" ili SMPY, koju su vodili Camilla Benbow i David Lubinski.

Preporučeno za tebe

U kratkom filmu Sveučilišta Vanderbilt objašnjeni su nalazi o tome gdje su djeca, sada odrasli ljudi, koje su pratili. Upotrebom upitnika koje su sudionici ispunili svakih nekoliko godina, utvrđeno je da pametna djeca postižu više od prosječne. Tako je, na primjer, jedan od pet ili 35 posto darovite djece na kraju došlo do doktorata. Imajte na umu od cijele svjetske populacije, samo 2 posto ima toliko napredni stupanj obrazovanja.

Nadalje, nadarena djeca iz studije zaslužna su za 85 knjiga, 681 patenata i 7. 700 znanstvenih članaka. Njihova su postignuća možemo naći na mnogim područjima, od matematike do znanosti i književnosti.

Ipak, prema istraživanju, nadarena djeca nisu nužno toliko napredna da ne trebaju pomoć. Nastavnici su ipak od vitalne važnosti kako bi im pomogli da ostvare svoj puni potencijal. Ustvari, ta se djeca uspoređuju s djecom s posebnim potrebama u tome što učitelji moraju odgovarati na ono što im je potrebno za učenje.

(FOTO: Thinkstock)

To može uključivati ohrabrivanje da 'preskoče' razred. Prema filmu, djeca koja su preskočila razred imala su čak 60 posto veću vjerojatnost da će napraviti patente i doktorate, od darovite djece koja nisu.

No, samo zato što su ta djeca nadarena, ne znači da nisu 'žrtve' pritisaka društva. Dok istraživači smatraju da među sudionicima nije bilo jaza između dohotka, muškarci i žene i dalje su skloni raditi na poslovima koji su tipičnim po rodnim normama.

U konačnici, ono što možemo zaključiti iz studije jest da je inteligencija važna, i da je važno i njezino 'njegovanje'. Uostalom, ta darovita djeca samo će riješiti neke od najvećih problema s kojima se suočava naš svijet u nadolazećim godinama!

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!