Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Nevjerojatne tvrdnje: ostavljanje djece s bakama i djedovima loše utječe na dječje zdravlje?
Thinkstock

Ako bake i djedovi čuvaju djecu, to bi moglo loše utjecati na dječje zdravlje, čak i povećati rizik od raka, upozorili su znanstvenici

Bake i djedovi unucima daju previše slatkiša i velike količine loše hrane, tvrdi se u novom izvješću.

Dopuštaju im i da leže i ništa ne rade ili previše sjede pred ekranima, umjesto da trče vani - navodno. Isto tako navodno i puše ispred i oko djece, izlažući njihova mlada pluća pasivnom pušenju i postavljajući loš primjer.

Znanstvenici su otkrili da su rizici "nenamjerni". Ove nevjerojatne tvrdnje temelje se na pregledu istraživanja utjecaja djedova i baka na čimbenike vezane za način života, koji mogu 'posijati sjeme raka' u kasnijem životu.

Glavna autorica dr. Stephanie Chambers sa Sveučilišta u Glasgowu rekla je: "Iako su rezultati ovog pregleda jasni, da ponašanja kao što je izloženost pušenju i redovito davanje slatkiša djeci povećava rizik od raka kod djece u odrasloj dobi, također je jasno iz dokaza da su ti rizici nenamjerni."

(FOTO: Pixabay)

Prijašnja istraživanja promatrala su kako roditelji mogu utjecati na dječju osjetljivost na rak i druge bolesti, ali manje je pozornosti posvećeno ulogama baka i djedova, tvrde znanstvenici.

Istraživači iz Glasgowa analizirali su podatke 56 studija, koje su provedene u 18 zemalja, i sadržavale su informacije o utjecaju djedova i baka na unuke. Sveukupno gledano, djedovi i bake su imali nepovoljan učinak - unatoč tome što su željeli samo najbolje za svoje unuke.

U mnogim slučajevima, poput nagrađivanja dobrog ponašanja sa slatkišima, ugrožavali su zdravlje svoje unučadi.

Poznato je da pušenje, loša prehrana, prekomjerna tjelesna težina i nedostatak tjelesne aktivnosti  povećavaju rizik od raka. Čimbenici povezani s dugoročnim rizikom od raka prvi put se 'doživljavaju' unutar obiteljskog okruženja. Tako da se ista stvar odnosi i na roditelje, ne samo bake i djedove.

(FOTO: Pexels)

Istraživanje je pokazalo da je "prekomjerno hranjenje" djece odlika baka i djedova, kao što je i serviranja jela koja su sami pripremili, ali s nezdravim sastojcima.

Slatkiši su se koristili za nagrađivanje, izražavanje ljubavi ili jačanje emocionalne povezanosti. Bilo je i dokaza da su ih siromaštvo i glad, koju su neki djedovi i bake iskusili kao djeca, naveli da vjeruju da je dodatna težina znak dobroga zdravlja.

Nijedno od pregledanih studija nije uzela u obzir pozitivnu emocionalnu korist od dječjeg provođenja vremena s djedvima i bakovima, istaknuli su autori istraživanja objavljenog u online časopisu Public Library of Science ONE.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!