Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Kako roditelji mogu svakodnevno pomoći djeci da što prije usvoje STEM vještine
Thinkstock

Rano djetinjstvo je prirodna polazišna točka za STEM učenje jer su mala djeca znatiželjna i žele istražiti svoje okruženje

Odgojitelji i istraživači slažu se da je ranija pismenost važna za dječji kognitivni i jezični razvoj. Posljednjih 30 godina postojao je snažan pokret za poticanje pismenosti i zato danas imamo obilje informacija kako roditelji mogu pomoći dječjem razvoju čitanjem knjiga, pjevanjem pjesama... Ovo je dobra stvar jer rana sposobnost čitanja i pisanja može dovesti do kasnijeg uspjeha u školi i daljnjem životu.

Vezana vijest

Djevojčica
DAROVITA DJECAMensa objavila 17 znakova koji mogu pokazati da odgajate malog genijalca

Došla su nova vremena i s njima i nove vještine. Važno je promicati i rane STEM  vještine. STEM obrazovanje se temelji na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika

Preporučeno za tebe

Rano djetinjstvo je prirodna polazišna točka za STEM učenje jer su mala djeca znatiželjna i žele istražiti svoje okruženje. Evo kako roditelji mogu svakodnevno pomoći djeci da što prije usvoje STEM vještine:

1. Potičite djecu da primjećuju stvari oko sebe - primijetite i naglasite stvari kao što su promjene u godišnjim dobima, novi pupoljci na biljkama ili način na koji se stvari kreću kad je vjetar. Dijelite svoja zapažanja s djecom i koristite jezik koji je povezan s promatranjima, kao što su primjećivanje i promatranje. Promatranje je najvažniji znanstveni proces. Uz praksu, djeca se mogu pomaknuti od opažanja općih značajki do detaljnijih ili znanstvenih značajki.

2. Potičite ih da opisuju ono što vide i rade - kada vaše dijete vidi bubumaru ili goluba, zamolite ih da ga opišu - koja je boja, oblik i veličina? Slično tome, kada vaše dijete gradi nešto, zamolite ih da opišu što rade (ili su napravili). Koristite riječi poput predviđanja, eksperimentiranja i mjerenja.

3. Pitajte "što", a ne "zašto" - postavljajte pitanja koja se usredotočuju na ono što vaše dijete može vidjeti ili učiniti, a ne zašto. To će mu omogućiti da odgovori na pitanja i doživljava uspjeh. "Što se događa s mjehurićima?" Mnogo je lakše odgovoriti nego "Zašto se mjehurići drže zajedno?", A potiče daljnju raspravu između vas i vašeg djeteta.

(FOTO: Thinkstock)

4. Potičite ih da razmišljaju o prostoru oko sebe - potaknite djecu da razmišljaju o tome gdje su u svemiru. Ako gledate kartu zoološkog vrta, pitajte ih gdje se nalaze u odnosu na klokane ili lavove. Kad idete na nogomet, pitajte ih za upute kako do tamo doći. Istraživanja su pokazala jasnu vezu između prostornih i STEM vještina.

Ne morate kupovati skupe igračke i znanstvene setove, niti morate biti 'stručnjaci' u STEM-u. U svakodnevnom životu postoji mnogo mogućnosti da djeca razviju ove vještine - oni ih jednostavno trebaju biti svjesni, a vi im možete pomoći da uče gledajući i promatrajući svijet oko sebe.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!