Roditeljstvo / Odgoj
Roditelji, ostavite se pametnih telefona dok se bavite djecom
Thinkstock

Odgoj pretpostavlja posvećenost i ljubav. Prirodno je da volimo svoju djecu, no biti im posvećen je drugi par rukava, osobito kada je virtualni život dobio primat pred pravim životom

Brzo lajkanje na nečiji post ili slanje fotografije na grupni chat - možda ne zvuči kao velika stvar, ali mala djeca će cendrati i prigovarati ako roditelji stalno gledaju na smartphone u njihovoj prisutnosti.

Paradoksalno, u američkoj studiji utvrđena je povezanost između dječjeg lošeg raspoloženja i čestog roditeljskog pogledavanja na mobilne telefone. 

U studiju su bile uključene 172 obitelji s djecom mlađom od 5 godina koja su ispitivana nekoliko puta, prema njemačkom časopisu Psihologija danas.

Istraživači sumnjaju da izvlačenje mobitela i okretanje od plačljivog djeteta  pruža utočište roditelju. No u isto vrijeme oni gube mogućnost za važan kontakt s djetetom.

Roditelji koji često puštaju da ih prekida njihov smarthphone stvaraju djetetu osjećaj da uređaj kontrolira kontakt i pažnju. 

Stoga pažnja za dijete postaje nepredvidiva. Roditelji mogu biti tjelesno prisutni, no samo povremeno su prisutni i emocionalno.

Jedina stvar koja pomaže - ostavite se mobilnih telefona kad ste sa svojim djetetom.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!