Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Nova preporuka: Svađajte se pred djecom, to je dobro za njihov emocionalni razvoj
www.profimedia.hr

Iako se dosad smatralo da nije zdravo svađati se pred djecom jer to može loše utjecati na njih, psiholozi sada tvrde drugačije

Prema najnovijim saznanjima, roditelji bi se trebali svađati pred djecom, odnosno voditi "zdravu raspravu". 

Studija koja je provedena na 109 parova roditelja i djece na Sveučilištu Washington, pokazala je kako djeca imaju bolji odnos s roditeljima i bolji odnos sami sa sobom ako svjedoče njihovim raspravama i svađama, odnosno ako roditelji ne skrivaju pred njima bijes i ljutnju kojoj je izvor bračni partner. 

(FOTO: Thinkstock)

"Djeca su stručnjaci u procjenjivanju emocija. Ako osjećaju da se nešto negativno dogodilo, a roditelji se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo, to im šalje zbunjujuću informaciju.

Pustite ih da vide sve, to će im pomoći da bolje razumiju svoje emocije i učinkovitije rješavaju probleme.

Što je najvažnije, vidjet će da se problemi mogu riješiti. Najbolje je što možete učiniti, dozvoliti djetetu da vidi vašu ljutnju i objasniti mu razlog (naravno prikaldno njegovoj dobi)", kaže Sara Waters, znanstvenica koja je sudjelovala u istraživanju.

Ovo ne znači da se smijete derati pred djecom i biti nekulturni, već da se trebate sabrati i s partnerom voditi konstruktivnu raspravu, pokazati djetetu primjerom kako se problemu rješavaju. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!