Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Većina očeva se uključuje u interakciju s djecom tek kad ona navrše godinu i pol
www.profimedia.hr

Istraživanje o rodnim razlikama roditelja djece najranije dobi, UNICEF je proveo na 1620 roditelja u Hrvatskoj

Većina očeva se u češću interakciju s djecom uključuju tek od navršene godine i pol života djeteta, a osim financijskog aspekta koji im predstavlja barijeru i demotivira ih da koriste rodiljni i roditeljski dopust, postoji i stigmatizacija na radnom mjestu, kako od strane poslodavaca, tako i od strane kolega i to je još jedna prepreka očevim u provođenju prve godine života s djetetom, pokazalo je istraživanje UNICEF-a, predstavljeno u četvrtak.

Vezana vijest

Tata i kći
Ne podcjenjujte tate!Psihičko stanje tata utječe na razvoj djece više nego što mislimo

Istraživanje o rodnim razlikama roditelja djece najranije dobi, predstavljeno u sklopu konferencije HUP-a "Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo", UNICEF je proveo 2012. na 1620 roditelja u Hrvatskoj.

Vezano za uključenost majki i očeva u poticajne aktivnosti s djecom u dobi od šest mjeseci, istraživanje je pokazalo da majke češće od očeva stupaju u interakciju djecom pjevajući im ili recitirajući, a takav obrazac nastavljen je i kod jednogodišnjaka, kazala je voditeljica za suradnju s korporativnim i javnim sektorom UNICEF-a Lidija Gamulin.

Istraživanje je pokazalo da se većina očeva u češću interakciju s djecom uključuju tek od navršene godine i pol dok se majke i očevi trogodišnjaka više ne razlikuju u učestalosti poticajnih aktivnosti kao što su čitanje slikovnica, recitiranje ili pjevanje.

Tri četvrtine majki smatra da same obavljaju sve kućanske poslove

Što se tiče podjele kućanskih poslova i skrbi za djecu, dvije trećine majki smatra da one u potpunosti ili većinom brinu za djecu, dok polovica očeva smatra da jednako brinu kao i majke. Tri četvrtine majki smatra da obavljaju sve kućanske poslove dok jedna trećina očeva smatra da ravnopravno sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova.

Vezana vijest

otac
na tisuću samo dvojicaOčevi na rodiljnom dopustu u Hrvatskoj - broje se na prste jedne ruke

Ta tradicionalna rodna poslova vezanih za obitelj još je izraženija u podskupinama pa tako majke koje su nižeg socio-ekonomskog statusa imaju percepciju da uglavnom obavljaju sve poslove u kućanstvu same, kao i majke koje žive na selu u sjevernoj Hrvatskoj, Dalmaciji i Slavoniji, kazala je Gamulin.

Što se tiče sukoba obiteljskih i poslovnih obveza, svakoj četvrtoj majci i svakom trećem ocu zahtjevi posla otežavaju ispunjavanje roditeljske uloge. Istraživanje je pokazalo da 56 posto roditelja smatra da bi im veća plaća pomogla u ispunjavanju roditeljske odgovornosti dok 40 posto njih smatra da bi im u tome pomogla bolja mogućnost zaposlenja.

Gamulin je navela da globalna istraživanja i uvidi pokazuju da 55 posto djece između treće i četvrte godine života u 74 zemlje svijeta imaju očeve koji se s njima ne igraju i ne sudjeluju u aktivnostima koji potiču njihovo rano učenje, a 90 milijuna djece mlađe od jedne godine, odnosno dvije trećine djece živi u svijetu gdje očevi nemaju pravo niti na jedan dan plaćenog očinskog dopusta.

(FOTO: Thinkstock)

"Osim financijskog aspekta koji predstavlja očevima barijeru i demotivira ih da koriste rodiljni i roditeljski dopust, imamo i stigmatizaciju na radnom mjestu, kako od strane poslodavaca, tako i od strane kolega i to je još jedna prepreka očevim u provođenju prve godine života očevima s s djetetom. Zato je važno osvijestiti poslovni sektor i potaknuti tvrtke da rade na stvaranju radnog okruženja koji je pozitivan spram roditeljstva", poručila je Gamulin.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!    

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!