Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Posebna veza: Odrastanje uz djedove i bake stvara uspješnije i sretnije mlade ljude
Thinkstock

Bake i djedovi su uvijek tu u situacijama kada roditelji ne mogu pružiti dovoljno pažnje svojim mališanima

Bake i djedovi su oduvijek igrali važnu ulogu u obiteljskom životu, a mnogi su od njih imali velikog značaja u odrastanju svojih unučića zbog poslovnih obaveza roditelja i ubrzanog životnog ritma. 

Oni unucima pružaju posebnu vrstu ljubavi - manje su kritični od roditelja, imaju više strpljenja te prihvaćaju sve što je vezano uz njihove male miljenike. Ova vrsta odnosa je veoma važna za djecu koja prolaze kroz razdoblje adolescencije kada se često svađaju s roditeljima ili se osjećaju neprihvaćenima u školama. 

(FOTO: Pexels) 

Baš iz tog razloga mnoga djeca stvaraju poseban odnos sa svojim djedovima i bakama te postaju veoma zahvalni za ljubav i potporu koje od njih dobivaju. Takva djeca manje upadaju u probleme, nižu bolje uspjehe u školi, imaju manje depresivne misli te se rjeđe osjećaju anksiozno.

Rezultati istraživanja koje se bavilo emocionalnom inteligencijom, doveli su do saznanja da su osobe, koje su bile bliskije sa svojim bakama i djedovima, razvile i dosegnule viši stupanj emocionanog razvoja. 

No, osim za unuke, druženje pozitivno utječe i na same bake i djedove. Osjećaju se smirenijima, sretnijima i zadovoljnijima kada su u blizini svojih mališana. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!