Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Evo što kažu pedijatri kada je u pitanju biranje poklona za djecu
Pixabay

Vrijeme je blagdana i poklanjanja te pravi trenutak da mame, tate, bake, djedovi, ujaci i tetke poslušaju što im stručnjaci za djecu imaju za reći

Američki pedijatri poslali su odraslima javno pismo u kojem im savjetuju da djeci ne poklanjaju razne gadgeti i digitalne igračke, nego da radije biraju one klasične igračke.

"Istraživanja pokazuju da svjetla i zvukovi kojima su opremljene digitalne igračke mogu ometati djecu u njihovom socijalnom razvoju. Kako bismo ovo razumjeli, treba otići korak unatrag. Najbolje su one igračke koje potiču djecu na komunikaciju s roditeljima i ostalim članovim obitelji", poručuju pedijatri, no i dodaju da razumiju zašto roditelji misle da su moderne, digitalne igračke bolje za njihovu djecu.

(FOTO: Pixabay)

"Porast tržišta tzv. edukativnih igračaka i pojava virtualnih igračaka na digitalnim medijima naveli su roditelje da misle kako te nove igračke moraju biti bolje od starih, a to nije istina", poručuju pedijatri.

Visoko kvalitetne igračke ne moraju biti moderne ni skupe. Štoviše, nerijetko su bolje one igračke koje ne morate uključiti u struju ili im staviti baterije. Poklonite djetetu lego kockice, set za čajanku, bojice, vijaču ili loptu.

Studija je pokazala da su se djeca manje povezala sa svojim roditeljima i braćom kada su se igrala digitalnim igračkama. To je dovelo do smanjenje kognitivnih, jezičnih i motoričkih sposobnosti. 

(FOTO: Pixabay)

Osim toga, psiholozi već neko vrijeme upozoravaju na to da mališani previše vremena provode pred ekranima pametnih telefona. Poražavajući su podaci iz studije provedene u 2014. godini. Pokazalo se da čak 97 posto djece mlađe od pet godina redovito koristi pametne telefone i tablete, a mnogi od njih počinju se igrati s njima prije svog prvog rođendana.

Treba spomenuti da pedijatri i psiholozi savjetuju roditeljima da djeci mlađoj od dvije godine uopće ne daju tablete i pametne telefone u ruke jer to šteti njihovom razvoju.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!