Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Velika predrasuda: odrasli ozbiljnije shvaćaju bol kod dječaka
Pixabay

Novo istraživanje pokazuje da odrasli drukčije reagiraju na bol kod djevojčica i dječaka, a to može utjecati na dijagnozu i liječenje

Znanstvenici ove rezultate pripisuju ukorijenjenim predrasudama i mitovima da su dječaci "izdržljiviji", a djevojčice "emotivnije".

Vezana vijest

Djevojčica u znanosti
znanost je za djevojčiceOvaj video može promijeniti život vašim kćerima i sestrama!

Odraslima je pušten videozapis petogodišnjaka koji je primio injekciju kod liječnika, a nakon toga su ih istraživači zamolili da ocijene koliku je bol dijete osjetilo. Sudionici istraživanja procijenili su da je dijete poznato kao "Samuel" osjetilo veću bol od djeteta koje se zvalo "Samantha".

Ovo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatric Psychology samo podupire studije o rodnim stereotipima i pristranoj kliničkoj procjeni boli u populaciji odraslih pacijenata, ali tek se sada to istražuje na pedijatarskoj razini.

"Doista se nadamo da će ova otkrića dovesti do daljnjih istraživanja potencijalne pristranosti u procjeni boli i općenito zdravstvene skrbi", kaže jedan od istraživača Joshua Monrad. "Ovaj fenomen koji smo istraživali možemo staviti u druge kontekste, a može imati veliki utjecaj na dijagnostiku i liječenje. Bilo kakve pristranosti u prosudbama o boli iznimno su važne jer mogu izazvati nejednako pružanje zdravstvene skrbi", kaže dalje.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!