Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Djeca kojoj roditelji pomažu u učenju postižu bolje rezultate u školi
Pixabay

Uvijek je postojala dilema koliko treba raditi s djecom kada su u pitanju školske obaveze. Što je previše, a što premalo?

Ako se previše posvetimo djetetu i umjesto njega brinemo o zadaćama, postoji opasnost da ga razmazimo i da se ne osamostali. S druge strane, ako uopće ne radimo s njim, možda ga zanemarujemo? 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Ohio, u kojem su anlizirani podaci 99.000 djece koja su ostala bez roditelja prije svoje 18, bilo da su oni umrli ili se razveli, pokazalo je da jako puno znači roditeljski angažman kada govorimo o školskim obavezama. 

"Otkrili smo da ako majka umre, njezino obrazovanje postaje manje važno za uspjeh djeteta na ispitu, a obrazovanje oca postaje važnije. Ako umre otac događa se obrnuta situacija", objašnjava profesor Bruce Weinberg.  "Ovi su odnosi jači ako roditelj umre dok je dijete malo", dodaje. 

Istraživanje pokazuje da uspjeh u školi nije određen genetski, nego su za njega zaslužni roditelji i njihov angažman. 

"Otkrili smo i da novac nema veze s akademskim uspjehom. Kada bi to bio slučaj, smrt oca negativnije bi se odrazila na akademski uspjeh djece, od smrtimajke jer su očevi ti kojitradicionalno zarađuju više. No, naše istraživanje pokazuje nešto drugo. Djeca puno teže podnose gubitak majke jer je majka ta koja provodi više vremena sa svojom djecom i ima veći utjecaj na njih", govori Weinber. 

"Ostale studije pokazuju da visokoobrazovani roditelji provode više vremena sa svojom djecom i to ima jak učinak na njihov akademski uspjeh", zaključuje. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!