Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
5 novih zaključaka psihologa koje svaki roditelj treba znati
www.profimedia.hr

Znanost vam može pomoći da budete bolji, sretniji roditelji. PsyBlog nedavno je napravio popis svih posljednjih zanimljivih otkrića

Ljudi se brinu za svoju djecu od kada postoje, ali to ne znači da znamo sve o tome kako odgojiti uspješno i sretno dijete. Iako postoje neki klasični principi roditeljstva koji se nikada ne mijenjaju - više je ljubavi uvijek bolje, pristupati djetetu kao osobi, iskrenost - znanost neprestano ima nove spoznaje o odgoju djece. Nova istraživanja mogu vam pomoći da razmislite o svom roditeljstvu i provjerite trebate li nešto primijeniti. PsyBlog nedavno je napravio popis svih posljednjih zanimljivih otkrića. 

1. 'Helikopter roditeljstvo' šteti djeci

Preporučeno za tebe

Prezaštitnički nastrojeni roditelji ne pripremaju svoje potomstvo za grubi i težak svijet, ali postoji još jedan razlog zašto treba izbjegavati ovakav odgoj - djeca će zbog njega biti jadna. 

Nedavno istraživanje "pronašlo je veze između 'helikopterskog roditeljstva' i viših razina depresije među studentima", piše PsyBlog. Ne iznenađuje i to da djeca koja su tako odgojena pokazuju malu autonomiju i sposobnost.

2. Vikanje na djecu pogoršat će njihovo ponašanje

Prema najnovijim istraživanjima, vjerojatno biste se trebali odviknuti od ove navike. Ne samo da je vikanje neugodno za svakoga, već se pokazalo i da pogoršava ponašanje vašeg djeteta.

"Studija u 967 američkih obitelji pokazala je da oštra verbalna disciplina kod 13-godišnjaka predviđa lošije ponašanje u sljedećoj godini. Čak nije ni pomoglo ako su roditelji imali snažnu vezu sa svojom djecom", dalje navode na PsyBlogu. 

3. Djeca će biti pametnija ako idu spavati u isto vrijeme

Neispavana djeca su nerazborita, ali nisu manje pametna. "Istraživači su pratili 11.000 djece od 3. godine do 7. godine kako bi izmjerili učinak spavanja na kognitivne sposobnosti. Neredoviti odlasci na spavanje povezani su s lošijim rezultatima u čitanju, matematici i osjećaju za prostor kod djevojčica i dječaka", dodaju. 

(Foto: Pixabay)

4. Redovita tjelovježba pomoći će kod akademskog uspjeha

Svi znamo da naš mozak bolje funkcionira ako vježbamo, pa ovaj zaključak nije nikakvo iznenađenje, ali ga je dobro uvijek ponoviti. "Novo istraživanje 11-godišnjaka otkrilo je da umjerena do snažna tjelovježba povezana s povećanim akademskim uspjehom", kaže PsyBlog.

5. Braća i sestre uistinu nisu toliko slični

Ako ste se ikada zapitali kako biste mogli biti povezani s vašim neobičnim bratom ili kako je vaše dvoje djece toliko različito, onda je jedna studija koju je istaknuo PsyBlog za vas. Prema istraživanju Plomin i Daniels "braća i sestre nemaju više zajedničkog u svojim osobnostima od dva potpuno nepovezana neznanca". Kako je to moguće s obzirom na njihovu zajedničku DNK? Međutim, nije sve u genima. Svako dijete ima drukčiji odnos sa svojim roditeljima i bratom ili sestrom, različite prijatelje i iskustvo u školi, itd. Sve to naravno znači da njihove osobnosti nisu toliko slične, a onda roditeljska strategija ne može biti ista za svako dijete.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!