Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Jednogodišnje dijete već ima osjećaj za pravdu i očekuje da se krivac kazni
www.pixabay.com

Malena djeca očekuju da odgovorne osobe djeluju ako netko prekrši pravila, a znaju razliku između dobrog i lošeg

Djeca od godinu dana imaju osjećaj za pravdu. Djeca u dobi od 16 do 18 mjeseci očekuju da će odgovorne osobe djelovati ako netko prekrši pravila, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo 120 djece. 

Dalje pokazuje da iako djeca u toj dobi još uvijek ne znaju oblikovati rečenice razumiju što je pravda. Znanstvenici su testirali malu djecu uz pomoć lutkarske predstave u kojoj je medvjedić uzeo sve igračke i nije ih dijelio.

Preporučeno za tebe

Kad medvjed "vođa" nije uspio kazniti ovaj prekršaj, djeca su duže gledala u prizor - što čine kada vide nešto neočekivano. Ali kad je vođa intervenirao i medvjed ipak podijelio igračke, djeca su skrenula pogled oko devet sekundi ranije, pokazujući da su se događaji odvijali onako kako su mislili da bi trebali.

"Djeca su dulje gledala kada je vođa ignorirao lošu stvar koja se dogodila nego kada je došla kazna", kaže voditeljica istraživanja i profesorica psihologije Renee Bailllargeon za Daily Mail. Kada se pogreška nije kaznila djeca su gledala oko 20 sekundi, a kada se dogodila kazna samo 10 sekundi. 

(Foto: Pixabay)

Očekuju sankcije za prekršaj

Stručnjaci sada vjeruju da djeca očekuju pravdu, vjerojatno zbog prošlosti kada smo bili u špiljama i kada smo zajedno radili na pronalaženju hrane i skloništa, a bilo je od životnog značaja da vođa kazni svakoga tko se ponaša sebično. Istraživači su napravili još nekoliko eksperimenata i uvidjeli su da djeca očekuju pravdu samo ako je nešto moralno pogrešno.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, a znanstvenici su zaključili: "Do druge godine života, djeca već daju jedinstvenu odgovornost vođama, uključujući i ispravljanje nepravde".

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!