Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Znastvenici potvrdili ono što smo već i sami znali: Ne postoji razlika u spolu kada je riječ o matematici i STEM-u
Shutterstock

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon proveli su opsežnu studiju kako bi razbili mit o tome da žene ne uspijevaju na polju STEM-a

Istraživanje u kojem su sudjelovali dječaci i djevojčice nije pokazalo razlike u spolu kada je riječ o funkcioniranju mozga i matematičkim sposobnostima. Mozak djece funkcionira slično, bez obzira na spol.  Znanstvenici koji su proveli ovu studiju nadaju se da će njihova otkrića promijeniti stav o tome što djeca mogu postići kada odrastu. 

Koristili su MRI za mjerenje moždane aktivnosti 104-ero djece u dobi od tri do deset godina, od kojih su 55 bile djevojčice. Djeca su neurološki praćena dok su gledala edukativni videozapis koji je obrađivao teme rane matematike poput brojanja i zbrajanja.

Rezultati su uspoređeni i s onima odraslih muškaraca i žena koji su gledali iste video zapise. Voditeljica studije Jessica Canton i njezin tim nisu pronašli razliku u razvoju mozga djevojčica i dječaka niti otkrili razliku u načinu na koji su dječaci i djevojčice obrađivali matematičke vještine.


Matematička sposobnost bila je jednaka među djecom. Nije uočena razlika u spolu između matematičkih sposobnosti i zrelosti mozga. Cantlon kaže kako misli da društvo i kultura imaju veliki utjecaj na djevojke i mlade žene i drže ih podalje od STEM-a i matematike.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!