Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Kako pomoći djetetu da izgradi samopouzdanje
Pixabay

Donosimo nekoliko općih smjernica kojih bi se trebalo pridržavati kako biste pomogli djetetu da razvije samopouzdanje

Odgajanje djece i razvoj njihovog samopouzdanja cilj je mnogih roditelja. Roditelji igraju veliku ulogu u tome kako će dijete razviti osjećaj za sebe što je važno za njegovo zdravlje i psihološku dobrobit.

Znati kako potaknuti svoje dijete i pomoći mu kao uzor, utjecat će na to hoće li se dijete pretvoriti u osobu koja vjeruje u sebe ili u onu koja često sumnja u svoje sposobnosti, piše portal Verywellfamily.

Evo nekoliko općih smjernica kojih bi se trebalo pridržavati kako biste pomogli djetetu da razvije samopouzdanje.

1. Pohvalite ga kad učini nešto dobro

Samopouzdanje i samopoštovanje se često miješaju, ali ne znače isto. Kada želite pomoći djetetu da izgradi samopoštovanje pokažite mu da se brinete i volite ga bez obzira na njihovo ponašanje. Tada je djetetu lakše istražiti nove mogućnosti i sa sigurnošću zagrliti nepoznato, što dovodi do porasta samopouzdanja i povjerenja u svoje sposobnosti.

2. Odvojite vrijeme za igru

Djeca uče kroz igru i interakciju s drugima. Kroz zajedničko vrijeme, izlazak na otvoreno ili samo sjedenje i čitanje omiljene knjige, pokazujete svom djetetu da je značajno i vrijedno vašeg vremena. Kad se vaše dijete osjeća vrijedno i podržano, spremnije je za životne izazove.

3. Obratite pažnju na to koliko često ih hvalite

Pohvale i pozitivne povratne informacije su dva najčešća načina na koja djeca mjere svoju vrijednost. Zato je važno biti realan u načinu na koji ih hvalite. Djeci koja dobivaju stalne i prazne pohvale nedostajat će motivacija da idu preko svojih granica i postignu više. 

Preciznije, pretjerano davanje pohvala djetetu može rezultirati lošijim performansama, povećanjem prepreka u učenju i većom razinom anksioznosti.

(Foto: Thinkstock)

4. Pričekajte prije nego što im ponudite pomoć

Djeca trebaju više prakse kako bi naučila kako vladati sobom i savladati prepreke. Dakle, dajući im prostora da sami isprobaju stvari prije nego što im pružite pomoć izgrađujete njihovo samopouzdanje. Iako bi moglo biti primamljivo uskočiti i "spasiti" svoje dijete, to će samo ometati njihovu želju da problem riješe sami. Djeca koja nauče kako samostalno rješavati probleme lakše će ići kroz život. 

5. Prihvatite rizik

Pogreške će se dogoditi i zbog toga bi roditelji trebali učiti djecu da je neuspjeh dio života i veliko iskustvo učenja. Kad se djeca bore s težim zadatcima i neuspjehom važno je da roditelji pruže bezuvjetnu podršku slušajući i nudeći ohrabrenje bez obzira na rezultat.

6. Provjerite svoje samopouzdanje

Ako želite pomoći svom djetetu da razvije samopouzdanje, prvo morate provjeriti svoje greške. Djeca su sjajni oponašatelji, pa bi roditelji trebali biti svjesni načina na koji rješavaju vlastite probleme. Suočavanje s neuspjehom ili preprekama s gracioznošću i samopouzdanjem sjajan je način da naučite djecu da su njihovi nedostaci i razočaranja normalan dio života. Djeca koja su svjedoci roditeljske odlučnosti, nakon poraza bit će ponovno spremna za rješavanje svojih vlastitih izazova.

7. Prestanite govoriti "ali"

Još jedna stvar koju možete učiniti je promijeniti svoje "ali" u "i". Na primjer, mogli bismo reći: "Jao, tako si brzo napravio domaću zadaću, ali jesi li provjeravao odgovore?" Nažalost, ono što vaše dijete čuje je: "Napravio si domaću zadaću; nema šanse da si to učinio kako treba. "Umjesto toga preporučuje se dodavanje "i" u rečenicu, tako da ne negirate sve što je bilo prije. Evo što biste mogli umjesto toga reći: "Jao, napravio domaći zadatak brzo i siguran sam da si provjerio svoje odgovore, zar ne?", objasnila je terapeutkinja za djecu i mlade Jenna Palumbo za Verywellfamily.

Stvaranjem okruženja u kojem se vaše dijete osjeća sigurno i voljeno, ono može biti spremnije riskirati, pogriješiti i samostalno učiti. Kad dijete nauči vjerovati svojim sposobnostima, dok je još uvijek u stanju da podnese zapreke, ono može razviti otpornost i samopouzdanje koje je potrebno za napredovanje. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!